Той е задържан на територията на Сърбия, съобщават от Агенцията за сигурност и информация...

Сръбските спецслужби потвърдиха, че са арестували генерал Ратко Младич. Той е задържан на територията на Сърбия, съобщават от Агенцията за сигурност и информация /БИА/.

В 13.00 часа местно време се очаква и специално изявление на сръбския президент Борис Тадич. Младич е арестуван с фалшиви документи на името на Милорад Комадич. \"Той има някои от чертите на Младич. Сега анализираме неговото ДНК\", съобщи представителят, пожелал да остане анонимен. Мъжът бил арестуван в Сърбия, докато пътувал анонимно, каза още той.

Сърбия трябва да арестува Младич, издирван от Международния наказателен съд за бивша Югославия за геноцид по време на войната в Босна от 1992 до 1995 г., ако иска да се присъедини към ЕС, бе едно от основните условия на европейските институции.

Генерал Ратко Младич командваше босненската сръбска армия по време на войната в Босна и Херцеговина. Той се смята за основния виновник в извършването на най-големите военни престъпления след Втората Световна война в Европа - избиването на десетки хиляди босненци в Сребреница и Жепа. Младич е обвинен в извършването на геноцид.


Преди три години в Белград бе арестуван и политическият лидер на босненските сърби Радован Караджич, който се укриваше в продължение на близо 9 година под чужда самоличност. Караджич е работил като лекар. Очаквайте още подробности. /БГНЕС, Б92 Фонет