До 2020 година липсата на кадри ще възлиза на половин милион души

Глад за IT специалисти в цяла Европа. По прогноза до 2020 година липсата на кадри ще възлиза на половин милион души. Според българския еврокомисар - Мария Габриел, страната ни е на път да се превърне в лидер за справяне с кризата.

Към момента данните показват, че на Стария континент липсват общо около 300 хиляди програмисти. Само у нас броят им е над 20 000.

В същото време според очакванията на експертите след 3 години над 90% от работните места ще изискват основни цифрови умения. В момента такива притежава само един от трима европейци в активна възраст.

За да увеличи броя на децата със софтуерни умения образователното ни министерство стартира първото по рода си „Обучение за IТ кариера”. В него ще се включат 250 ученици от цялата страна.

Кои са най-търсените специалисти на пазара на труда?

Любов от пръв поглед. Така Димо определя срещата си с компютъра, когато е едва на 6 г. 10 години по-късно вече измисля и създава приложения. Най-новата му идея -  платформа, която анализира връзката между емоциите и действията.

„С изцяло математически анализ, извършен от компютъра, смятаме да пресметнем нещо като шанс, ако човек се чувства по даден начин, да направи дадено действие”, обяснява Димо.  

Деветокласникът се надява приложението му да измести нуждата от психолог и да се използва като онлайн терапия.

„Да помага на самите хора да осъзнаят себе си, да се опознаят емоционално”, обяснява Димо.

Но за да превърне мечтата си в реалност са му нужни още знания. И скоро ще ги получи. Той е сред избраните 250 ученици, които наесен започват обучение за  придобиване на професионална квалификация „приложен програмист”. Кандидатите за програмата са били над 1 200.

Миролюба Бенатова представя: Порасналите хакери и техният университет

„Учениците започват от 9-ти клас и приключват през 11-ти. Обучението ще бъде събота и неделя и през ваканциите. Ще бъде присъствено и онлайн”, обясни министърът на образованието Красимир Вълчев.

Бъдещите IT специалисти ще се обучават в 5 центъра в страната и ще преминат през 900 часа лекции и упражнения, а накрая - изпит.

Трябва да има връзка между училището и пазара на труда според българския еврокомисар Мария Габриел.

„България може да бъде лидер при отговора на това невероятно предизвикателство, пред което е изправена цяла Европа. Възхищение към младите хора на България, че поемат това предизвикателство не със страх, а с мотивация”, заяви Мария Габриел. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.