В кои страни харчат най-много за пиене?

България заема 18-о място в Европейския съюз по алкохолен дял в потребителската си кошница, показва доклад на Евростат за 2016 г. Страната ни е и сред държавите-членки с най-голям спад на разходите за пиене през 10-годишния период 2006-2016 година.

СЗО: Литва е световен шампион по употреба на алкохол

Докладът обхваща 25 страни-членки. Балтийските държави Естония, Латвия и Литва са с най-голям алкохолен дял в потребителската си кошница, а с най-малък дял са Италия, Гърци и Испания.

Бум на заловените количества нелегален алкохол

Според статистиците през 2016 г. европейците са похарчили за алкохол почти 130 млрд. евро, което представлява 0,9% от брутния вътрешен продукт (БВП) на ЕС. При първите три държави Естония, Литва и Литва харчовете за пиене от общото потребление са достигнали съответно 5.6%, 4.8% и 4.2%. Следват ги Полша и Чехия, където въпросният показател е 3,6%. В десетката са също Финландия, Унгария, Румъния, Словакия и Люксембург. След тях вървят Швеция, Кипър, Франция, Словения, Дания.

Непосредствено пред нас е Великобритания, а след нас е Белгия. Тези две страни имат нашия показател по харчове за пиене – 1,6%. Следващите страни са Германия, Португалия, Австрия, а на последните три места са Италия, Гърци и Испания, където разходите за алкохол са под 1%. В последната Испания те са 0,9% от потребителската кошница.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.