Колко опасна може да бъде манията за красота?

Преди няколко дни няколко снимки разтърсиха социалните  мрежи. Тези на Сара Табар от Иран, която е претърпяла цели 50 естетически операции, за да прилича на Анджелина Джоли. И не само. Сара гладува и става 40 килограма, за да бъде със слабо лице като това на Джоли. Не всички обаче вярват на външния й вид, повечето хора го мислят за лоша шега. 

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯ С НАЙ-ШОКИРАЩИТЕ ПЛАСТИЧНИ ОПЕРАЦИИ В ИСТОРИЯТА

"Проблемът е с индентичността. С това, че не можеш да приемеш себе си", посочи за "Здравей, България" психологът София Щерева. 

Шведски модел се е подложил на над 100 пластични операции (ВИДЕО+СНИМКИ)

Това далеч не е единственият случай на преобразяване с пластични операции. Човешката кукла Кен - 36-годишният Джъстин Джетлика от Лос Анджелис има повече от 550 козметични процедури. Общата сума, която е платил за всички процедури за разкрасяване, е над 500 000 долара. Последната му процедура е за смяна на гръдните импланти, която струва над 21 хиляди долара.

Момиче претърпя 50 операции, за да заприлича на Анджелина Джоли (ВИДЕО+СНИМКИ)
 
Освен на кукли, има и желаещи да приличат на супер герои. В последните 16 години Хърбърт Чавез си е направил 23 пластични операции, за да прилича на Супермен. Той е на 39 години. Операциите му трудно се изброяват – операция на нос, брадичка, избелване на кожата, слагал си е дори импланти в корема, за да имитират коремна преса. Чавез непрекъснато си купува предмети, свързани с любимия си герой, като е похарчил за това над 10 000 долара.

Аманда Лепор е една от най-известните транссексуални персони. Известна като жената с най-скъпото тяло. Стойността на тялото й дори не е известна. Освен че сменя пола си, има и десетките пластични интервенции, след които Аманда прилича на истинска порцеланова кукла.

Китайка си промени лицето, за да избяга от дълговете си 

Един от най-фрапиращите случаи за пластични операции в историята си остава на Джозалин Уилдънстейн. Позната е още като „жената лъв в Ню Йорк”. Според редица биографии тя е искала външният й вид да прилича на „котешки”. Започва с операциите, за да задържи съпруга си, разделят се, но тя не спира с операциите. Похарчила е над 4 милиона долара за корекции. 

"В моя опит има случаи с многократни пластични операции. Но няма обезобразяване чак до такава степен", посочи доц. Димитър Евстратиев, бивш национален консултант по пластична хирургия. 

Гледайте във видеото целия разговор с него и психоложката София Щерева. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.