Към 12:00 часа изборната активност е около 20%

Добруджа гласува „за” или „против” добива на шистов газ. След поредица протести срещу инвестиционните намерения в 18 населени места в региона да се направят над 40 сондажа, общината реши да проведе референдума.

НАПРЕЖЕНИЕТО В ДОБРУДЖА: Да има ли сондажи за природен газ?

Въпросът, на който трябва да отговорят хората, е: „Против ли сте община Генерал Тошево, чрез общински съвет или кмета на общината, да одобрява устройствени планове, определящи територии за проучване добив-преработка на следните подземни богатства – нефт, природен газ, твърди горива и минни отпадъци?”

Борисов: Дано има безопасна технология за добив на шистов газ

 

Допитването започна в 07:00 сутринта и ще приключи до 20:00 часа тази вечер. Хората могат да гласуват в 47 секции в 42 населени места в община Генерал Тошево. Право на глас имат над 12 000 души. Към 12:00 часа изборната активност е около 20%.   

Референдумът се инициира от Община Генерал Тошево след масови протести на местни жители и зърнопроизводители срещу желанието там да се добива природен газ. Хората са притеснени, че водата и плодородната добруджанска земя ще се замърсят.

От всички упражнили своя вот 50 процента плюс един трябва да са гласували с „да“ или „не“ за да бъде резултатът от референдума задължителен.

„40 процента трябва да са гласували или 5058, за да е валиден референдумът”, обясни Върбан Върбанов, говорител на ОИК-Генерал Тошево.

Още от рано сутринта хората извиха опашки пред избирателните секции.

Изборният ден може да се удължи с един час, ако има чакащи хора пред секциите.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.