Ще се върне ли властта в ръцете на сепаратистите?

Каталуния решава дали да върне властта в ръцете на сепаратистите. Над 5 милиона и половина жители на областта гласуват на предсрочните местни парламентарни избори. Избирателната активност към 18 часа е 68,24%. 

Спокойни избори в напрегнати времена. 

„От 30 години насам това е най-трудната ситуация в Испания. Естествено, като имаме предвид и икономическата криза”, коментира Ана Пастор – журналист от „La Sexta”. 

Каталуния гласува на предсрочни парламентарни избори (ВИДЕО+СНИМКИ)

Ана Пастор е един от най-добрите политически журналисти в Испания. И единствената, която успя да организира дебат с  кандидати и представители на политическите партии, които участват в надпреварата. И въпреки че познава добре и политиците, и нагласите на обществото, отказва да прави прогнози. 

„Това са едни различни избори. Двама от кандидатите ги няма – единият е в Брюсел, другият е в ареста”, добавя Ана Пастор – журналист от „La Sexta”. 

РЕГИОНАЛНИ ИЗБОРИ: Последен ден от предизборната кампания в Каталуния

И двамата сепаратисти. Пучдемон и Жункерас. Експремиерът и дясната му ръка – бившият вицепремиер. Заради обстоятелствата те не могат да гласуват. Но пък останалите кандидати го направиха. 

„Очакваме голяма активност, каквато никога не е имало в Каталуния”, прогнозира Хавиер Доменеч, кандидатът от Podem. 

А стотици се наредиха на опашка да гласуват, още преди началото на изборния ден.  

ВАЖЕН ВОТ В КАТАЛУНИЯ: Избират нов парламент

„За първи път в историята ще имаме много близки резултати. И всичко се дължи на емоциите. Емоциите са в основата на много от гласовете”, коментира политическият анализатор Чавиер Джанеста. 

В центъра на тези полюсни емоции стоят думите: демокрация и национализъм, смята политическият анализатор Чавиер Джанеста. А в избора за кандидатурите на Пучдемон и Жункерас – Джанеста вижда стратегия, за да отидат повече хора до урните. А ще успеят ли да спечелят повече от опозицията, ще стане ясно тази вечер. 

Каталунската криза може да доведе до 12 млрд. евро загуби за туризма

Белгийският съд прекрати делото за екстрадиция на Пучдемон

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.