Тежкоболни все още чакат с месеци за медикаментите си

Животоспасяващи лекарства продължават да изчезват от аптеките, сигнализират пациентски организации. Тежкоболни все още чакат с месеци за медикаментите си. Месец, след като здравните власти, МВР и прокуратурата разкриха схеми за незаконен износ на лекарства, проблемът с липсващите медикаменти остава на дневен ред.

Електронна система ще следи пътя на лекарства от границата до аптеката

По сметки на пациентски организации 59% от внесените у нас лекарства от Европейския съюз след това се изнасят отново с цел по-висока печалба. Правозащитници представиха данни за фрапиращи разминавания между опаковките лекарства, които са изписани на пациентите и тези, за които Касата реално е платила.

Aрестуваният за схемата с износ на лекарства остава в ареста

Пациенти са изискали от различни институции данни за нужните и за реално платените лекарства. Оказало се, например, че от имуносупресор за трансплантирани пациенти за 9 месеца по протоколи са били предвидени общо 857 000 опаковки, а Касата е платила едва 6770. И обратното – при лекарство за епилепсия са били нужни 63 бройки, а разходите на касата са за 4000.

Държавата със строги мерки срещу нелегалния износ на лекарства

В отговор от Здравната каса обясняват, че сметките на пациентите били неверни и данните били обобщени некоректно. Според тях се сравнявали брой таблетки с брой опаковки. Правозащитниците обаче контрират - разминаване имало и в данните месец за месец.

Разбиха банда за паралелен износ на животоспасяващи лекарства

Правозащитниците настояват да се промени схемата с отстъпките на скъпи лекарства – производителите да дават по-ниска цена на Здравната каса, а не на дистрибуторите, както сега.

Над 90 млн. лв. са спечелили фирмите, изнасяли незаконно лекарства

От Здравното министерство обявиха, че вече работят по изграждането на система за мониторинг, която да следи за недостига на лекарства. Идеята е при доказана липса на медикаменти в аптечната мрежа - здравните власти да ограничават паралелния износ. Пакетът мерки вече е в парламента и предстои да бъде гласуван.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. ​