Крайната цел е присъединяване към Румъния

Жители на Северозапада организират подписка за отделяне на Видин, Враца и Монтана от България. Те твърдят, че искат да се присъединят към Румъния.

Мадрид: Върховният съд да реши дали Пучдемон може да бъде премиер на Каталуния

Организаторът на протеста и инициатор на подписката Борис Каменов заяви пред репортера на NOVA Биляна Борисова, че един от мотивите му за инициативата е регионът да се спаси от корупцията в България. „Би трябвало да не сме част от тази корупция”, каза Каменов.

Пучдемон към Мадрид: Искам да се върна в Каталуния веднага (ВИДЕО)

„В Северозапада сме известни с това, че сме борбени хора”, добави той и припомни как населението на родния му регион е организирало Чипровското въстание срещу Османската империя, както и т.нар. Септемврийско въстание от 1923 година. Борис Каменов изтъкна, че хората от Северозапада винаги са се борили за „истинска демокрация”.

СЛЕД ИЗБОРИТЕ: Сепаратистите в Каталуния се връщат на власт (ВИДЕО)

На въпрос защо иска Северозападът да стане част от Румъния, Каменов посочи без колебание по-ефективната румънска съдебна система и борбата с корупцията в северната ни съседка.

„Тяхната съдебна система е много по-демократична и реформирана”, каза той.

Болницата във Враца може да затвори преди Коледа

Друг от „сепаратистите” заяви, че подкрепя инициативата, тъй като в Северозападна България няма работа.

„Работим по Козлодуй, Пловдив и други градове, а тук няма нищо”, каза мъжът.

София - най-богатата област, Сливен - най-бедната

Инициаторът на движението за независимост добави, че едва след като регионът получи независимост, ще се обърне към Румъния с предложение за присъединяване към нея.

На въпрос дали Монтана, Видин и Враца ще станат като Барселона, Каменов отговори, че на Северозапада му трябва „един човек като Пучдемон”.

А СПОРЕД ВАС ИМА ЛИ ОСНОВАНИЕ СЕВЕРОЗАПАДЪТ ДА ИСКА НЕЗАВИСИМОСТ? ГЛАСУВАЙТЕ В АНКЕТАТА НИ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.