Той имал животозастрашаващо разкъсване на аортата

Уникална за света операция спаси българин с животозастрашаващо разкъсване на аортата. Безкръвната интервенция е направена от екипа на доц. Иво Петров и д-р Зоран Станков. Постижението е публикувано в Журнала на американското кардиологично дружество. А признанието е първо по рода си за български лекари.

Сутринта на 7-и юли Евгени внезапно се почувствал зле.

„Спомням ди го все едно беше днес. Тръгнах да карам жена си на работа и усетих болка в плешките отзад – остра болка, след това получих някакво бълбучене в организма. Казах си, че тук нещо става”, разказва Евгени Павлов.

Лекарите от Спешна помощ разбират, че става дума за разкъсване на аортата, но специалистите в плевен не се наемат със случая. Изпращат Евгени с линейка в София при доц. Иво Петров.

Оперираха 2-месечно бебе с тумор на бъбрека

„Аортната дисекация е едно от най-смъртоносните заболявания въобще в медицината. Пациентът беше дошъл в критично състояние с вече нарушено кръвоснабдяване на органите, с пареза, с неврологични нарушения”, разказва доц. Иво Петров.

„Аз бях претръпнал. Не усещах нищо – нито болка, нито нищо. Лежах на носилка в линейката и мислех за децата си, защото те са в чужбина и си казвах, че трябва да постискам заради тях”, спомня си Евгени Павлов

Лекарите решават да приложат комбинация от неоперативни методи, за да спасят Евгени.

„Класическото решение на проблема е оперативно – реже се гръдният кош, спира се сърцето и тази част на аортата, която се е разкъсала, трябва да бъде фиксирана с оперативна методика, която ние в случая модифицирахме, като на мястото на разкъсването за първи път в света позиционирахме стент, който прибира разкъсаната част обратно”, обяснява доц. Иво Петров.

Разделянето на сиамските близнаци от Сливен – невъзможно

„Пациентът е буден през цялото време, направихме го с местна упойка. И след като отворихме стентовете и възстановихме кръвотока – пациентът каза, че е спряло да го боли”, разказва д-р Зоран Станков.

Постижението вече е публикувано в Журнала на Американското кардиологично дружество – първо подобно признание за български специалисти. А 6 месеца след операцията Евгени вече се възстановява успешно. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.