Според Елена Йончева фирми, свързани с депутата от ГЕРБ, са печелили поръчки за саниране

Нова престрелка между БСП и ГЕРБ. Елена Йончева дава депутата от ГЕРБ Делян Добрев на прокурор. Обвинението е, че чрез близки до него фирми са усвоени обществени поръчки за саниране на стойност 50 милиона лева. Добрев се закани да я съди.

След като за малко напрежението около  скандала „Кумгейт” с Делян Добрев изглеждаше утихнално, то се оказа само затишие пред нова буря. И то дни преди внасянето на вот на недоверие за борбата с корупцията. И този път обвиненията срещу Добрев дойдоха от социалистите, от БСП твърдят, че фирмите, които са спечелили поръчките, са свързани с  офшорни компании.  Делян Добрев пък беше категоричен, че няма нищо общо с тези  дружества.

Политическите скандали в България през 2017 г.

Във втората част на сагата „Кумгейт” отново става въпрос за пари, за саниране, отново за зетя на Делян Добрев и отново всичко започва със сигнал на Елена Йончева.

„Налице е усвояване на огромен обществен, общински ресурс от един роднински кръг”, заяви журналистът Елена Йончева.

 

Според Йончева в размер на 50 милиона лева от спечелени поръчки за саниране от фирми – всички свързани помежду си.

Тръгва делото Йончева срещу Борисов

„Чрез акционери, съдружници, управители. В тези дружества пряко или чрез свързани лица участва зетът на господин Добрев, господин Гаргов”, добави Елена Йончева.

„Милионите бяха 100, станаха 50, след няколко месеца ще се окажат нула. Тогава няма да видите нито г-жа Йончева, нито целият подкрепящ отбор”, заяви депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

Делян Добрев призова БСП наистина да внесат сигнала в прокуратурата. А след това той също щял да потърси правата си в съда.

Какво показа филмът на Елена Йончева "Граница"?

„Не съм свързан с тези фирми, те може да свързани помежду си, но аз не съм свързан с тях. Аз не съм кмет на Хасково, нито съм възложител, за да казвам кой какво да печели”, казва Делян Добрев.

В документите на Йончева се твърди и друго.

„Обществената поръчка е обявена в края на юни 2017 г. на 11 блока, явяват се 130 кандидата. 10 от тези 11 блока са спечелени от фирми зетя на господин Добрев, господин Гагов и свързани с него фирми”, твърди Йончева.

БСП сезира Конституционния съд за отхвърлената оставка на Делян Добрев

„От тези поръчки са спечелени 6 месеца, след като ГЕРБ не е в община Хасково”, оправда се Добрев.

Новите обвинения идват скоро след като Делян Добрев оттегли оставката подадена след първия скандал "Кумгейт". Сблъсък на мнения имаше не само по тази тема, но и за антикорупционния закон. Въпреки съпротивата на БСП ветото на президента беше отхвърлено.

„Искам да заявя категорично, че отхвърлим ветото не защото БСП и президента играете в един отбор ние играем в един отбор. Сигурен съм, че когато отчитаме резултатите след 4 години после пак ще сме на власт, а вие в опозиция”, заяви председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.