Национална мрежа за децата стартира кампанията "За по-човечно детско правосъдие"

10 000 деца всяка година са засегнати от закон, който е писан преди 60 години. Според текстовете, непълнолетните се оказват наказани по-сурово от възрастните, като попадат в интернати за кражба на сладолед. Днес неправителствени организации дадоха старт на кампанията "За по-човечно детско правосъдие". Какво искат те от политиците?

По темата

Статистиката на МВР сочи, че близо 3900 деца са извършили престъпления за 2017 - най-много от прегрешенията им са кражбите, а те могат да ги вкарат в трудово-възпитателно училище. Именно закриването на тези интернати и разкриването на нови социални услуги искат от Национална мрежа за децата. Новият закон вече е написан и е на обществено обсъждане. 

Днес, чрез раздаване на бонбони "Сдъвкано детство" и игра на "Не ме съди, човече", от Национална мрежа за децата за пореден път опитаха да фокусират вниманието на обществото към нужната реформа в детското правосъдие. 

Золфи и Антон са отгледани от държавата и са вършили незаконни неща - кражба, просия и неспазване на режима в дома, където са живяли. Братята сменят 4 интерната и не дочакват промяната в закона. Какво разказаха те за тежкия живот, може да видите във видеото. 

NOVA и Нетинфо са медийни партньори на кампанията "За по-човечно детско правосъдие".