По пътищата на страната се движат 193 автомобила „Бентли“ и 68 коли „Ролс Ройс“

Прокуратурата, НАП и МВР започват мащабна проверка на българите с луксозни коли и имоти. Ще се анализира откъде са получени парите, с които са купени жилищата и автомобилите. 

ГДБОП проверява фирма за внос на луксозни коли

Проверката ще засегне хората, придобили имоти на стойност над 500 000 лева, както и всички собственици на луксозни автомобили.

Статистиката показва, че през 2015 г. и 2016 г.  245 души са купили имоти на стойност от 500 000 до 800 000 лева, а 120 души -  имоти на стойност над 800 000 лева. По пътищата на страната пък се движат 50 автомобила „Майбах“, 193 автомобила  „Бентли“, 31 автомобила  „Ламборджини“, 68 автомобила „Ролс Ройс“ и 93 автомобила „Ферари“.

ЛУКС НА КРЕДИТ: Все повече българи купуват скъпи жилища с цел инвестиция

НАП ще трябва да направи данъчни проверки, за да установи произхода на парите, с които са купени скъпите возила и имоти. Специално за автомобилите, ще се анализира и доколко цената, за която се твърди, че дадена кола е купена, съответства на пазарните цени към момента на сключване на сделката. Ще се проверява и кой точно управлява колите. 

Най-скъпите имоти в света, обявени за продажба (СНИМКИ)

МВР пък ще трябва да събере данни за продавачите на луксозните имоти, да провери кога и къде са извършени сделките, има ли свързани лица, фирми и каква е тяхната дейност.  Ако се окаче, че луксът не е в светлата икономика - собствениците на скъпи коли и имоти ще понесат наказания от закона - със сигурност да платят укритите данъци и лихвите по тях. Може да се стигне до конфискация, а при по-тежките случаи на данъчни измами или пране на пари, и до 8 години затвор.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.