Изграждаме ли имунитет към грипа, веднъж боледували от него?

„Краят на януари е пикът на грипа. Обикновено, ако на четвъртия-петия ден температурата не мине и симптомите, които са свързани с болка, с главоболие, с болки по ставите, и се появи някое от усложненията – смяна на характера на кашлицата, храчките придобиват зеленикав оттенък, стават гнойни. Тогава трябва да се потърси за втори път лекарска помощ, защото може би това е бактериалната пнемония”, заяви в студиото на „Здравей, България” проф. д-р Тодор Кантарджиев от Национален център по заразни и паразитни болести.

ГРИПЪТ СЕ РАЗРАСТВА: Обявиха епидемия и в Русе, Варна и Кюстендил

По думите му, когато няма усложнения, грипът минава за около седмица. Но трябва да се внимава през следващите седмици, защото имунитетът е намален и може друга вирусна или бактериална инфекция да го удари втори път.

„Грипът обикновено не повтаря. И нещо интересно – когато един боледува, дреги трима души не боледуват, но те са носители на грипния вирус”, каза още проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Грипна ваканция в няколко области в страната

Той похвали здравните власти в Перник, които обявиха 3-дневна грипна епидемия и сега имат три пъти по-малко заболели отколкото в пика на грипа. И посъветва хората да се предпазват с маски.

Целия разговор гледайте във видеото. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си