Това сочи изследване на учени от Медицинския институт към Нюйоркския университет

Електронните цигари увеличават риска от някои видове рак и от сърдечни болести, сочат предварителните резултати от изследване, цитирано от "Франс прес" и БТА. 

Те навеждат на мисълта, че никотиновите изпарения са по-вредни, отколкото се смяташе досега.
Учени от Медицинския институт към Нюйоркския университет извършили лабораторни тестове с мишки и човешки клетки. Гризачите били изложени 12 седмици на ефекта от електронни цигари. Те погълнали никотинови изпарения, чиито дози и продължителност се равнявали на 10-годишно пушене на електронни цигари от хора. 

ЛАБОРАТОРЕН ТЕСТ: Опасни ли са наргилетата и електронните цигари?

Учените констатирали ДНК увреждане на клетки на белите дробове, пикочния мехур и сърцето у мишките, както и намаляване на количеството протеини, които възстановяват клетките на тези органи, в сравнение с гризачите, които дишали филтриран въздух. 

Сходен вреден ефект бил наблюдаван и върху човешки клетки на белите дробове и пикочния мехур, изложени в лабораторна среда на никотинови изпарения и канцерогенен дериват на нитрозамин.  

Електронните цигари предразполагат младите да пропушат

"Макар че електронните цигари съдържат по-малко канцерогенни вещества от обикновените цигари, пушенето на електронни цигари може да е свързано с по-голям риск от белодробен рак и рак на пикочния мехур, както и от сърдечни болести", отбеляза един от ръководителите на изследването Тан Мун-шон. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.