Арабистът заяви, че групировката има два клона извън Сирия и Ирак - в Турция и Скандинавия

След освобождението на Мосул и Ракка – основните бастиони на „Ислямска държава в Ирак и Сирия”, се заговори, че масово чуждестранните бойци ще се връщат в родните си страни.

Българските власти арестуваха мароканец заради тероризъм

Може ли да се предположи, че арестът на мароканец от ИДИЛ на българска територия, е доказателство за това? Според проф. Владимир Чуков прави впечатление, че задържаният e дошъл не просто от Сирия, а от Маядин – последната столица на терористите в страната, която бе превзета от сирийските сили дни след Ракка.

Заподозрян в тероризъм започна работа на лондонското летище

Около два процента от територията на Сирия се контролират все още от групировката, и въпреки че хиляди бойци са напуснали страната, много спящи клетки все още остават в нея, каза проф. Чуков. Огромната част от тях са чужденци – хора от Северна Африка, бившите съветски републики, а също така и европейци.

Белгийската прокуратура иска 20 години затвор за Абдеслам и съучастника му

„Предполагам, че това лице е част от мароканския контингент, който въобще не е малък”, каза Чуков.

Задържаха испанец от групировката "Абу Саяф" във Филипините

„Това са приблизително 900 човека, от които 500 са убити, а около 200 са се оттеглили от Сирия и нямат ни най-малко намерение да се връщат в Мароко”, защото мароканското кралство е една от най-ефективните в борбата срещу тероризма страни, заяви той.

Четирима арестувани в Холандия за терористична дейност

„От Ракка в Маядин се пренесоха най-лоялните, най-опитните, най-тренираните бойци на ИДИЛ и този човек, така както излезе неговият профил, е може би част от този контингент”, каза Чуков.

Заложническа криза в холандски град (ВИДЕО+СНИМКА)

Според арабиста, България е по-скоро транзитна страна за бойците на ИДИЛ и други групировки.  Той каза, че според информация от иракските служби, ИДИЛ има 33 клона във вид на спящи клетки в Ирак, а освен тях и още два извън страната – в Турция и най-вероятно Швеция.

Кой е атентаторът от Ню Йорк? (СНИМКИ)

„Вероятно този човек от Сирия през Турция е искал да се насочи към Северна Европа”, добави той.

Земан: Страхливият ЕС подкрепя палестинските терористи

„Това, което наблюдаваме тук в България, е ежедневие в Турция”, подчерта той. Проф. Чуков добави, че най-вероятно терористът, който българските власти заловиха се е използвал един от хилядите откраднати паспорти на обикновени сирийски граждани.

Муса потвърди пред NOVA, че работил със заподозрян за връзки с ИДИЛ

„Нашата държава продължава да бъде коридор, но това не означава, че те веднага идват и заминават”, завърши той.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.