Това е максималната присъда в белгийския закон за опит на убийство на полицаи

При извънредни мерки за сигурност в Брюксел започна процесът срещу единствения оцелял терорист от атентатите в Париж през 2015-а.

Според разследващите 28-годишният французин с марокански произход Салах Абдеслам е изиграл ключова роля за атентатите на 13 ноември 2015-а, при които бяха убити 130 души.

Салах Абдеслам се изправи пред съда (ВИДЕО+СНИМКИ)

Абдеслам беше най-търсеният престъпник в Европа. Задържаха го 4 месеца по-късно.

Белгийските власти съдят младия мъж не за атентатите, а за престъпления на белгийска територия и по-точно престрелка с полицията, докато се укривал в Белгия. Той и негов съучастник са обвинени в незаконно притежание на оръжия и опит за убийство на полицаи.

Франция отбеляза година от атентатите в Париж (ВИДЕО+СНИМКИ)

В първия ден от делото обвиненият терорист отказа да говори и почти не разговаря с адвоката си.

Той беше докаран в Белгия от френски затвор при извънредни мерки за сигурност. 200 агенти се грижат за охраната му, защото властите се презастраховат срещу опит за бягство или самоубийство, както и за саботажни действия на негови симпатизанти.

Атентатор от Брюксел - вече обвиняем и за атаките в Париж

Абдеслам отказа снимките му от залата да бъде показвани. От рисунките по делото става ясно, че днес той изглежда доста по различно - с дълга коса и брада. Абдеслам отказа и да отговаря на въпросите на съдията.

Терористичните атаки в Западна Европа за последните две години

Абдеслам каза още, че мюсюлманите са третирани по най-лошия начин, безмилостно. И че се оставял на милостта на Аллах, защото не го било страх. 

Ако бъде признат за виновен, той може да бъде осъден на 40 години затвор в Белгия. Процесът за тероризъм във Франция ще се води отделно.

Репортер: Антоанета Николова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.