Президентът Франсоа Оланд и кметицата на Париж откриха няколко възпоменателни плочи

Париж и цяла Франция почете паметта на 130-те жертви на атентатите, извършени във френската столица преди една година, информира "Франс прес", цитирана от БТА.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ВЪЗПОМЕНАТЕЛНИТЕ ЦЕРЕМОНИИ

Френският президент Франсоа Оланд откри паметни плочи за жертвите на атентатите в Париж от 13 ноември 2015 г. На първа възпоменателна церемония Оланд, придружаван от кметицата на Париж Ан Идалго, откри мемориална плоча на "Стад дьо Франс" в северната част на Париж. Там преди година трима терористи се самовзривиха и убиха един човек. Това беше първата от серията координирани атаки в Париж, отнели живота на общо 130 души. Плочата бе поставена на вход Д на стадиона. Тя е в памет на жертвата Мануел Диас.

Президентът Франсоа Оланд и парижката кметица Ан Идалго откриха плочи и пред ресторантите, които преди година атакуваха терористите и убиха там общо 39 души, както и пред концертната зала Батаклан, в която терористи избиха 90 души по време на концерта на американската банда "Eagles of Death Metal".

Заложническата криза в "Батаклан" завърши с над 110 жертви

Последната церемония се състоя пред Батаклан. Имената на убитите 90 души бяха прочетени и после беше запазена минута мълчание.

Година след атентатите Франция живее в режим на извънредно положение, със затегнати законите за борба с тероризма, а мерките за сигурност са завишени. Разследването на координираните атаки, извършени от три групи отряди от по трима души, показа, че в тях са участвали петима френски граждани /Ибрахим Абдеслам, Исмаел Омар Мостефаи, Сами Амимур, Фуед Мохамед Агад и Билал Хадфи/, които са се радикализирали. Някои от тях са били в Сирия и са били в полезрението на специалните сили, други са били осъждани за различни дребни престъпления в миналото.

Терор в сърцето на Европа (ОБЗОР)

Сред нападателите е имало и двама белгийско-марокански граждани /Абделхамид Абауд и Шакиб Акру/, които са пребивавали в Сирия, както и двама иракски граждани /идентифицирани като Укашах ал Ираки и Али Ал Ираки/, притежатели на фалшиви сирийски документи за самоличност, влели се в потока от бежанци, преминали през гръцките егейски острови, континентална Гърция, Балканския миграционен път и озовали се в Западна Европа.

Идентифицираха 103 от жертвите на терора в Париж

Всичките нападатели, извършили атаките в Париж, загинаха още на 13 ноември или бяха ликвидирани при специална операция пет дни по-късно в квартал "Сен Дени" северно от Париж. Оцеля единствено Салах Абдеслам, французин и брат на един от атентаторите, за когото разследващите предполагат, че е бил или атентатор, отказал се от мисията си, или фигура с ключова логистична роля. Той беше заловен едва през март в Брюксел след четиримесечно бягство и предаден на френските власти в края на април. Оттогава той е разпитван четири пъти от съдия, но така не проговори за ролята си в атентатите.

Защо парижкият квартал "Сен Дени" е различен?

Почти половин година след нападенията в Париж, в края на март в Брюксел бяха извършени координирани атентати на летище Завентем и на метростанция Маблеек. Разследването на тези нападения показа, че атентаторите и съучастниците им имат нещо общо и с хората, извършили атентатите в Париж. Всичко това извади на яве сложна плетеница от връзки между радикализирани лица във Франция и Белгия, свързани с хора от ИДИЛ в Сирия и Ирак. За Абделхамид Абауд, смятан от разследващите за основен координатор на парижките нападения, се появиха информации, че е заемал отговорен пост в звеното от чужди терористи на ИДИЛ и че е успявал да се движи необезпокояван из Европа, въпреки че е бил смятан за подозрителен.
Въпреки затегнатите мерки за сигурност във Франция в годината след парижките атаки в страната бяха извършени още няколко атентата.

Париж след кървавия терор

На 13 юни в Манянвил край Париж радикализиран мъж, врекъл се във вярност на ИДИЛ, уби полицай и неговата приятелка в жилището им и държа тригодишното им дете в плен в продължение на няколко. Той беше ликвидиран при щурм на специалните сили.

Терористичните атаки във Франция от началото на века

Вечерта на 14 юли тунизиец, пребиваващ в Ница, вряза камион в множество празнуващо на крайбрежната градска улица френския национален празник. Загинаха 84 души. 36 часа по-късно ИДИЛ пое отговорност за нападението.

ГОДИНА ПО-КЪСНО: "Батаклан" отвори врати с концерт на Стинг (ВИДЕО+СНИМКИ)

На 26 юли в края на сутрешната меса в църквата в Сент-Етиен-дю-Рувре близо до Руан двама радикализирани 19-годишни нападнаха 86-годишния свещеник Жак Амел и му прерязаха гърлото. Те раниха тежко молеща се в църквата жена и държаха монахини и посетители на църквата няколко часа за заложници. Накрая бяха ликвидирани при операция на специалните сили. ИДИЛ също пое отговорност за нападението.