От Здравното министерство са категорични, че проблеми с финансирането няма

Протест в защита на детската кардиологична клиника в Националната кардиологична болница. Родители излизат в сряда пред Министерския съвет заради липсата на достатъчно средства и недостига на персонал в клиниката.

Ще затвори ли врати единствената детска кардиологична болница?

От Министерството на здравеопазването обаче са категорични, че проблеми с финансирането няма. По-скоро проблемите били в разпределението на ресурсите и на човешкия потенциал в лечебното заведение. 

Миналата година Кардиологичната болница е получила повече от 2 милиона лева, от които 460 000 лева са насочени към детското отделение.

Общопрактикуващите лекари - в готовност за протестни действия

„В момента изпълняват само спешни операции, защото нямат персонал за планираните операции. Връщат децата. Разберете майките вече са на крайно положение, те не могат да чакат. Има деца, които няма и да дочакат”, коментира Юлия Райчева от асоциация „Детско сърце”.

„Категорично няма да се стигне до затваряне на кардиологичното отделение на болницата. Това е уникално звено не само за София, но и за страната”, заяви Жени Начева, заместник-министър на здравеопазването.

Репортер: Габриела Андреева

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.