Подрастващите направиха шокиращите разкрития пред ДАЗД

Проверка в центъра за настаняване от семеен тип в Борован е направена от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) на 9 февруари. Това заяви социалният министър Бисер Петков пред журналисти, предаде БГНЕС.

Момиче от дома в Борован: В центъра стават ужасяващи неща

Контролните органи на Агенцията са били в дома. Освен констатирания случай, който беше във видеозаписа с физическо насилие над дете, от разговори с децата е установено, че още двама помощник-възпитатели са прилагали подобни методи на психическо и физическо насилие върху децата, посочи Петков.

Проверки в домовете за деца в цялата страна

„Не са представени от управляващата дома процедури, които регламентират работата с децата, действията при кризисни случаи и при случаи на насилие. Служителите в дома не са запознати с тези правила. Проверката е извършена своевременно, веднага след сигнала от 8 февруари. Предстои да бъдат предприети съответните дисциплинарни наказания. Такива са препоръчани към доставчика на услугата община Борован. Ще бъдат предприети и действия от ДАЗД“, обясни ресорният министър.

Ще има ли наказани след поредния случай на насилие над деца?

Все още няма съставени актове за наказания, защото има процедура. Констатирани са и други пропуски в центъра. Относно това какви конкретни мерки ще бъдат предприети към възпитателките, проявяващи агресия, Петков заяви, че това зависи от действията на ДАЗД. „Ще бъдат предприети санкциониращи действия за извършени нарушения. На кмета на общината като доставчик на тази услуга ще бъдат дадени препоръки за санкциониращи действия. Ще направим възможното в най-кратки срокове служителите, за които са констатирани нарушения, да бъдат отстранени. Това е в правомощията на кмета на общината“, посочи Петков.

И преди е имало сигнали за насилие в дома в Борован

От друга страна социалният министър изтъкна, че проверките, които ДАЗД ще извършва няма да бъдат по сигнали. На база на проверките междуведомствената група ще предприеме още мерки, освен сегашните, които се състоят в промяна за методиката за критериите и качеството за предоставяне на резидентна грижа, в ход е и методика за новото съдържание на центрове за обществена подкрепа. Целта е децата, които са в резидентна грижа, да имат засилена социална работа и да се предлагат услуги от общността.

НОВ СЛУЧАЙ НА АГРЕСИЯ: Физически и психически тормоз в дом за деца (ВИДЕО)

С МОН обсъдихме и включване и вариант за включващо образование за децата в тези центрове по оперативните програми. Проверките, които ДАЗД започна ще дадат общата картина за всички центрове за настаняване, посочи ресорният министър.

„Манталитетът, с който искаме да се разделим от специализираните институции, от които бяха изведени децата, се пренесе в подобрената материална среда, която имаме в центровете за настаняване от семеен тип. Някъде това са същите служители и нямаме дългосрочна система за поддържане на професионалната квалификация на работещите. Много е важното съпътстващото обучение, което трябва да бъде непрекъснато“, каза Бисер Петков.

Юрист: Българите отглеждат „келешчета”

Той обясни, че предстои да се обсъжда въвеждането на видеонаблюдение в домовете. Преди това пред ресорната комисия Бисер Петков посочи, че случаи на насилие над деца, за съжаление, има в детски градини и в центрове за настаняване от семеен тип.

„Това, което прави министерството, е да постави всички тези проблеми и да предвиди мерки, които да служат като превенция за случаите на насилие над деца, и да повишат качеството на грижата в тези центрове. 282 центъра за настаняване от семеен тип функционират в страната и основен доставчик на тази услуга са общините“, посочи той.

СРЕЩУ НАСИЛИЕТО В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ: Родители излязоха на протест в Бургас (ВИДЕО)

ДАЗД пое ангажименти да извърши проверки до средата на годината във всичките 282 центъра за настаняване от семеен тип, стана ясно още от думите на Бисер Петков.

Той поясни, че днес е приключило заседанието на Междуведомствената работна група за управление на процеса за деинституционализация на грижата за деца. Председател на групата е вицепремиерът Томислав Дончев и в нея са представени основните ведомства, които имат отношение към този процес.

Родители в подкрепа на персонала в детската градина "Брезичка"

„Целта беше да се направи преглед на изпълнението на актуализирания план за действие по прилагане на Националната стратегия визия за деинституционализация на грижата за деца и да се обсъдят проблемите, и да се предложат решения във връзка с тези проблеми в центровете за настаняване от семеен тип. Това, което се потвърди от членовете на съвета, е че тези случаи не могат да поставят под съмнение посоката, която вече неотклонно няколко правителства следват от 2010 г.-деинституционализация на грижата за деца“, заяви социалният министър.

По-строги правила за поведение на учителите в градините и училищата

Петков изтъкна, че за 7 години е направено много, но е явно, че има проблеми, които трябва да бъдат решавани. „Работната група взе решение да възложи мандат на постоянната работна група, която е към Съвета, да изработи анализ и оценка на качеството на резидентната грижа и да предложи промени в дизайна на тази услуга, и в крайна сметка да се намали броят на децата, които са в резидентна грижа и приемни семейства и реинтеграция на част от тези деца отново в биологичните им семейства. Набелязани са стъпки за промени в наредби и методики“, обясни министърът на социалната политика.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.