Засилено е полицейското присъствие

Стотици политици от целия свят се събраха в Мюнхен - 20 държавни ръководители, повече от 40 външни министри, над 100 министри и безброй експерти. Темата е една – сигурност. Екип на Новините на NOVA следи отблизо и официалната програма, и неофициалните знаци, които идват от там.

Борисов поиска по-евтино въоръжение: Ние как им даваме бази?

Днес се очакват масови протести, в които да се включат около 4000 души. Засилено е полицейското присъствие.

Темата за България беше основна в петък, защото специален гост бе премиерът Бойко Борисов. Освен основната програма, има повече от 100 мероприятия в така наречените „задни стаи” на хотела, където се говорят темите, които интересуват държавните лидери и техните министри в двустранни разговори с представители на други държави.

Борисов отговори на предложението за руско гражданство

Такива разговори Борисов имаше с председателя на Европейската народна партия в Европейския парламент, както и с членове на Християн-социалния съюз. Преди дни от там бяха изключително критични към Румъния и България, казвайки, че не искат двете страни нито в Шенген, нито в еврозоната.

От Мюнхен: Борисов настоява да влезем в Шенген и Еврозоната

Българският премиер обясни това с местните избори, които предстоят. Той заяви, че на въпрос колко бежанци са минали през нашата граница през последната година, отговорът е бил пет, което според него ще бъде едно успокоение за политиците, които са скептични за нашето бъдеще.

Любопитен беше и разговорът на премиера с неговия турски колега. Двамата си говореха за двустранните отношения, за пазенето на границата. Турция от своя страна поиска предприсъединителните фондове, които бяха спрени след опита за преврат, да бъдат възвърнати, за да могат да продължат инфраструктурните проекти.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.