Премиерът проведе и ключов разговор с турския си колега Йълдъръм

Безпрецедентни мерки за сигурност – блокирани улици, спецзвена за охрана и заявки за масови протести – така започна Мюнхенската конференция по сигурността. За да предпазят гостите в следващите дни, за сигурността им ще се грижат 4000 полицаи.

Борисов се среща с водещи германски политици

Във форума участват 20 държавни лидери, сред които и премиерът Борисов. Още преди официалното откриване той напомни, че е време страната ни да влезе в Шенген.

"Време е България да бъде приета в Шенген и в чакалнята на Еврозоната." - категорична бе позицията на премиера Бойко Борисов.

Борисов: Спокоен съм, че южният фланг на НАТО е защитен надеждно от Турция

„Трябва тези, които са отличници, да получат и отлични резултати за труда си”, каза премиерът. Точно от Мюнхен и Бавария обаче преди дни отличниците получиха слаба оценка. Партньорът на Ангела Меркел в управлението – баварският Християнсоциален съюз заяви, че не иска България и Румъния в Шенген и Еврозоната.

Борисов подчерта, че бежанският наплив, който притеснява баварците, е почти несъществуващ у нас. Слабият мигрантски наплив обаче има и друго име – Турция. Затова темата беше основна и в провелия се разговор между премиерите Бойко Борисов и Бинали Йълдъръм.

Борисов: Няма по-добре пазена граница от българо-турската

„Аз доста съм по-спокоен и ведър на тема НАТО и че южният фланг на НАТО е защитен от Турция и все повече европейски страни влизат в нашия тон за нормализиране на отношенията”, каза българският министър-председател.

От своя страна Йълдъръм заяви, че Турция продължава да спазва ангажиментите си, недопускайки преминаването на мигранти към България. Той подчерта, че Анкара иска „Европа да проявява повече разбиране за нашата ситуация и за това, което правим за нея.”

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.