Гледайте туристическото предаване тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Пътешествениците от “Без багаж“ ще отведат зрителите на гости на етиопското племе Алаба, известни със своите причудливи домове и странни традиции тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA.  Алаба живеят в сух район със саванова растителност. Отглеждат царевица, теф и червен пипер. Наричат се още Каабейна. Тази етническа група са предимно мюсюлмани, но има и християни сред тях.  Алаба живеят скромно. Правят къщите си кръгли, от дърво и кал, покрити с трева. Забележителното е, че обичат да рисуват символи по стените си, в които вплитат сънища, мечти и заклинания. 

Снимки от селищата на Алаба може да разгледате ТУК

Животните прекарват нощта заедно с хората в домовете им. Повечето Алаба се снабдяват с питейна вода от реки и езера, като я пренасят на дълги разстояния. Повече от половината от къщите са без електричество. За готвене се използват дървесината и дървесни листа.
Както и другите етноси в Етиопия, Алаба имат собствени правила, административна система, която продължават да използват от векове. Те имат свои механизми за уреждане на спорове, разрешаване на конфликти, изобщо имат си собствени етнически закони. Те се предава от поколение на поколение. Важно за народа Алаба е да има добро междусъседски отношения с другите етнически групи в района, да помага при решаването дори на семейни и личностни конфликти, да бъдат полезни за спокойния живот в общността. Ако някоя фамилия или клан съобщи за проблем, всички заедно дискутират и предлагат възможни решения чрез събрание, наречено  “Огате‟. Огате се свиква там, където е възникнал проблемът. Срещата се прави под огромно дърво, наречено “Огате Халла‟ или “сянката на великото дърво“. 

“Алаби Серра‟  е етичен код на общността. Възрастните и религиозните водачи са високо уважавани. Алаба имат свещен ден, в който празнуват своето единство, разбирателство и почтеност.

Ще споделят ли тайните си Алаба пред “Без багаж”? Гледайте туристическото предаване в неделя от 13.00 ч. по DIEMA.

Всички епизоди на туристическото предаване “Без багаж” можете да гледате в официалния му канал във Vbox7.com.