Предложението беше внесено от ГЕРБ и "Обединените патриоти"

Парламентът отстрани депутата от БСП Валери Жаблянов от заместник-председателския пост след ожесточени дебати. Искането беше внесено от депутатите на ГЕРБ и на „Обединени патриоти".

В гласуването участваха 181 народни представители. Преложението подкрепиха 110-има, против се обявиха 71, а въздържали се нямаше. "За" гласуваха депутатите от ГЕРБ, "Обединените патриоти", ВОЛЯ и един независим. 

Нинова застана зад Жаблянов

Сред мотивите им са „недопустимото твърдение на Жаблянов, че Народният съд е бил необходимо и неизбежно правосъдие" и противопоставянето му на ратификацията на договора за добросъседство с Македония.

Преди дни от БСП съобщиха, че стоят зад Жаблянов и няма да предлагат нов заместник-председател на парламента. По време на дебатите в пленарната зала в сряда лидерът на левицата Корнелия Нинова дори се закани да сезира Конституционния съд и Съда по правата на човека в Страсбург, ако съпартийникът й бъде освободен от поста.

Жаблянов: За какво да подавам оставка?

"С подобни мотиви дори Народният съд не е работил. Те са образец на политически произвол, фактологическо слабоумие и политическа безпомощност", коментира самият Жаблянов. И допълни: "Не става въпрос за заместник-председателското място, а за демокрацията. Демократичният консенсус се основава върху плурализма на мненията, който е в основата на демокрацията. Другото е маршировка с факли, което е външна изява на идеите на нацизма и фашизма, за които София се превръща в притегателен център. Това нещо трябваше да го заклеймите, за да бъдете истински демократи, но вие се страхувате да излезете срещу фашистите, защото имате гузна историческа съвест".

Бойчев: Мнението на Жаблянов за народния съд не е позиция на БСП

Малко след старта на дебатите групата на ДПС пък напусна залата. Преди това депутатът Йордан Цонев заяви, че партията му смята, че няма правни аргументи за исканата оставка. Само в лично качество Жаблянов бил изразил мнение срещу договора за добросъседство с Македония.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.