Организацията упреква "лидерите на най-богатите страни" за подхода им към мигрантите

Пропитите с омраза политики допринесоха за многобройни нарушения на човешките права по света през 2017 г., обяви международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" в годишния си доклад, предаде БТА.

"През цялата 2017 г. милиони хора по света вкусиха от горчивите плодове на пропитите с омраза политики", се посочва в доклада, представен за първи път във Вашингтон. "Амнести" упреква "лидерите на най-богатите страни" за подхода им към мигрантската криза и отбелязва, че в съвременния свят не могат да се намерят истински световни ръководители, които биха могли да станат твърди защитници на спазването на човешките права". 

"Неприкрито изпълнената с омраза стъпка на правителството на САЩ, което през януари забрани влизането на хора от няколко страни с преобладаващо мюсюлманско население, зададе тон за цяла година, през която водената от /световните/ лидери политика на омраза доведе до изключително опасни последици", заяви генералният секретар на Амнести интернешънъл Салил Шети.

Сред лидерите на страните, в които правата на човека са грубо нарушавани, Амнести посочва президентите на САЩ, Русия, Египет, Филипините, Венецуела и Китай.

В частта за България се казва, че според много съобщения граничната полиция е прибягвала към прекомерно използване на сила и насилствено връщане на бежанци и мигранти, включително непридружени деца. Атмосферата на ксенофобия и нетърпимост рязко се е засилила, продължава "маргинализацията и дискриминацията срещу ромите", а срещу "малцинствени групи, включително турци и роми, продължава да се използва речта на омразата и да се извършват престъпления от омраза", се казва в доклада. 

"Заплахите, политическият натиск и нападенията срещу журналисти продължиха, значителна част от медиите остават под строгия контрол на политически партии и местни олигарси", отбелязва "Амнести интернешънъл". 

България е на дъното в ЕС по свободата на словото

В Европа повечето управници "решиха, че на практика всичко им е позволено, за да попречат на бежанците да достигнат бреговете на континента", се казва в доклада на "Амнести интернешънъл", цитиран от Франс прес.

Споменават се и неотдавнашните избори в Австрия, Франция, Германия и Холандия, където "някои кандидати се опитаха да превърнат социалните и икономическите тревоги в недоволство, особено към мигрантите".

Салил Шети разкритикува президента на САЩ Доналд Тръмп и заяви по негов адрес: "Това е президент, който в първите месеци от мандата си заяви, че одобрява изтезанията и можете да си представите какво означава това за правителствата по света, които масово прибягват до изтезания."

Организацията осъди и кампанията "по етническо прочистване на рохингите в Мианма", която доведе до бягството на 655 000 души от страната.

"Амнести" обръща внимание и на ужасяващия брой на цивилните жертви във въоръжени конфликти, споменавайки сегашната хуманитарна катастрофа в Йемен, безогледните убийства в Сирия и Ирак и принудителното изгнание на хора в Южен Судан.

В доклада се упрекват правителствата, че са експлоатирали предизвиканите от тероризма тревоги, за да "поставят под въпрос баланса между властта на държавата и индивидуалните свободи". Дава се пример с Франция, която сложи край на извънредното положение едва след като въведе в законодателството редица от разпоредбите на този извънреден режим.
В доклада обаче се приветства движението #MeToo и шествията по случай Международния ден на жената за привличане на вниманието върху ужасяващите мащаби на сексуалните посегателства и тормоз.

"Амнести" похвали и "реакцията на обикновените граждани" с искане за правосъдие, като мобилизацията на младите оцелели от стрелбата в училище в щата Флорида, които настояват за по-строг контрол над огнестрелните оръжия.

Оцелели от стрелбата във Флорида организираха марш

"Амнести" изразява съжаление, че в интернет няма достатъчно инструменти за регулиране на комуникацията предвид почти неограничената възможност за подклаждане на омраза и насилие и посочва отговорността на големите социални мрежи.

Политиките на президента Доналд Тръмп "бележат нова ера на регресия в човешките права" в САЩ и по света, заявява "Амнести интернешънъл", цитирана от Ройтерс.

"Отстъпленията на Тръмп по човешките права създават опасен прецедент и дават на други правителства пример за подражание", се казва в доклада. Тръмп и други държавни лидери като египетския президент Абдел Фатах ас Сиси, филипинския Родриго Дутерте, венецуелския Николас Мадуро, руския президент Владимир Путин и китайския Си Цзинпин "безсърдечно подкопават правата на милиони хора".

Правителството на Тръмп "се представи зле по правата на жените, публично подкрепи изтезанията и се опита да отнеме здравното осигуряване на милиони хора", се казва в доклада.
Правителството на Тръмп също така "подкопава медиите, увърта по въпроса за застъпниците на превъзходството на бялата раса, дискриминира транссексуалните и обмисля да облекчи ограниченията върху износа на леко стрелково оръжие", добавя Амнести.

Въпреки тома подобни "регресивни политики" вдъхновиха мнозина да се включат в дългогодишни борби, отбелязва правозащитната организация.

Споменават се положителни стъпки като отмяната на пълната забрана на абортите в Чили, действия в посока на равенство на браковете в Тайван и мерките срещу принудителните отнемания на имущество в Нигерия.

В доклада се казва, че Китайската комунистическа партия "продължава да въвежда нови закони, които сериозно застрашават човешките права под предлога на "националната сигурност"" и затяга контрола над интернет и вероизповеданията.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.