"България трудно ще намери по-лоялни и близки приятели от Сърбия", смята той

"ЕС от време на време освен да чуват, трябва и да слушат", заяви сръбския президент Александър Вучич по време на визитата си у нас. Изказването дойде във връзка с казуса за Косово. 

"Искаме да постигнем компромис, но не знаем дали ще го постигнем. За нас Косово е най-трудната пречка по пътя към ЕС. За диалога трябват две страни. Не може едната да изгуби всчко, а другата да спечели всичко. Това ще го кажа и на Жан-Клод Юнкер и се надявам да ни разбере", категоричен бе Вучич, който в петък се срещна с президента Румен Радев. 

Сръбският президент пристига на визита у нас

"В България виждаме истински приятелска държава. По-лоялни и близки приятели от Сърбия трудно ще намерите", подчерта сръбският държавен глава.  

Двамата лидери обсъдиха важността на транспортните, енергийните и дигиталните връзки между двете страни, а на 8 април Радев ще върне визитата в Белград. Те са се договорили да подновят цялата електрическа мрежа по железопътната линия Ниш-Димитровград.  

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА МЕЖДУ ВУЧИЧ И РАДЕВ

"Говорихме за магистралата Ниш-София, за продължаване на работата по газовия интерконектор, говорихме за железницата от Ниш до българската граница. Важна част от свързаността е за хората от двете страни на границата да имат по-интензивен обмен, важни са ГКПП-тата - както отварянето на нови, така и усъвършенстването дейността на съществуващите", поясни Радев.

Двамата са обсъдили и ситуацията в регионите с българско малцинство в Сърбия. 

"Оценяваме високо последните промени в законодателството на Белград по отношение и на националното ни малцинство. Обсъдихме проблемите в тези региони, включващи и липсата на достатъчно инвестиции, ниска трудова заетост, недостатъчен достъп до обучение на майчин език, здравни и социални услуги. Благодаря на Вучич за усилията, които е полагат за решаване на проблема с медиите на български език в регионите с българско национално малцинство", каза Радев.

Вучич: Ако диалог означава да признаем Косово - благодаря, довиждане!

"Визитата на Вучич става в наистина едно важно и за България, и за Сърбия, за нашия регион време. Сърбия получи ясна перспектива за своето европейско бъдеще, има вече определена времева рамка. Обсъдихме, че 2025 г. е амбициозна, но напълно постижима цел", изтъкна Радев, цитиран от БГНЕС.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.