Откъде са парите за покупката на ЧЕЗ?

Ако сделката за придобиване на ЧЕЗ бъде възпрепятствана, това ще е нарушаване на инвестиционния интерес, заяви Гинка Върбакова в ексклузивно интервю за NOVA.

"Смяната на собствеността на ЧЕЗ не променя по никакъв начин услугата, която крайният потребител ще получава, нито цената, която ще заплаща", обеща тя. 

Бизнесдамата от Пазарджик беше категорична, че фирмата, която купува ЧЕЗ, е 100% нейна собственост. Тя заяви, че от 20 години е в частния бизнес, а от 10 години се занимава с енергетика: "Занимаваме се с производство на електрическа енергия от ВЕИ (възобновяеми източници на енергия - бел.ред.) и изграждане на енергийния инфраструктура. Занимаваме се с фотоволтаици и строителство". 

„Аз съм едноличният собственик на компаниите. Това се вижда от Търговския регистър”, заяви Върбакова.

Какво се крие зад покупката на енергийното дружество ЧЕЗ?

На въпрос защо чешката държава е избрала именно нейната компания, тя отговори: „Не мога да кажа защо са избрали нас. Това беше една дълга и много сложна процедура, в която се изискваха много финансови документи, които да гарантират кои сме ние, какъв е нашият опит и какво можем да направим. Покупката на активите на ЧЕЗ ще стане с привлечено финансиране с банков кредит от международна банкова институция, която към момента, за съжаление, не мога да разкрия. Относно това колко е голямо финансирането - няма как да го коментираме, защото сме подписали договори за конфиденциалност, които са с много строги клаузи и неустойки”.

Делян Добрев: Българската банка за развитие не финансира сделката за ЧЕЗ

Бизнесдамата призна, че компанията, която участва в процедурата, е на 1 година: "Това е компания, зад която стоят моите компании. Фирмата е създадена специално за сделката. Затова тя няма опит и е с капитал от 50 хиляди лева. Според българското законодателство, тя можеше да е и с 2 лева капитал". 

Запитана как банката си гарантира, че обезпечава парите, Гинка Върбакова отвърна: „Практиката е при такъв вид финансиране да бъдат залагани акциите на дружеството, тоест това е напълно позната във финансовите среди практика”. И допълни, че активите на нейните компании се оценяват на около 100 милиона лева.

"Процедурата беше открита. Нашето име беше в медиите от една година. И досега никой не ни потърси, за да ни попита кои сме. Това е информация, която не е нова. И аз се учудвам защо е тази медийна истерия", каза Върбакова. 

Тя призна, че от 20 години познава Теменужка Петкова, която подаде оставката си като енергиен министър, след като сделката беше обявена публично. Бизнесдамата определи подалия оставка енергиен министър като "страхотен човек и страхотен експерт в своята област", който е спомогнал много за развитието на българската енергетика през последните години.

РОКАДИ В ЕНЕРГЕТИКАТА: Новият министър вероятно ще е от квотата на ГЕРБ (ОБЗОР)

На въпрос дали Петкова е помогнала по някакъв начин в осъществяването на сделката за продажбата на ЧЕЗ, Гинка Върбакова беше категорична: „Тук става въпрос за чешка компания. Цялата сделка се проведе под чешкото законодателство. Цялата сделка и разговори бяха в Прага и българското правителство, български министри или български политически лица не са имали абсолютно никаква информация за нея. Това е една частна сделка”.

"За тях е много голям репутационен риск, ако направят сделка с лице, зад което има неясна собственост", заяви Милена Стоева, председател на съвета на директорите "Инерком България". 

Какъв ще бъде ефектът върху пазара след продажбата на ЧЕЗ?

По думите на Върбакова Теменужка Петкова е единственият политик, когото тя познава и беше категорична, че не иска да става публична личност, нито пък желае да бъде използвана за политически цели.  

Тя поясни, че процесът по придобиването на активите още не е приключил напълно. И сподели, че документацията по сделката тежи цели 15 килограма. 

СДЕЛКА ЗА МИЛИОНИ: Кой купува ЧЕЗ?

Върбакова коментира информацията, че не е била изрядна към НАП и че частен съдебен изпълнител е продавал нейно имущество заради необслужван кредит: "Ние сме повече от 20 години в частния бизнес и такива неща се случват. Към момента моите компании са много стабилни. Нямам никакви задължения като данъци към НАП нито като физическо лице, нито от страна на компаниите ми". 

Бизнесдамата от Пазарджик поясни, че в бизнеса й е помогнал чешкият металургичен гигант Зденек Земек: "Това се случи 2011-2012-а година, когато изградихме по-голямата част от нашите фотоволтаични централи. Тогава усилено търсихме финансиране в цяла Европа, не само в България. Той повярва в нас и инвестира над 32 милиона евро в тези централи. Той даде гаранции за покриването на един инвестиционен кредит. След време изплатихме тези кредити и централите станаха изцяло наши".

ВСИЧКО ЗА КАЗУСА "ЧЕЗ" ЧЕТЕТЕ ТУК

Откъде ще бъде финансирана сделката и как „Инерком” успя да спечели конкурса за ЧЕЗ, Гинка Върбакова разказва ексклузивно пред водещия на „Здравей, България” Виктор Николаев. Гледайте цялото интервю във видеото. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.