Оказва се, че за сделката се е знаело още преди два месеца

„Продажбата на такова стратегическо предприятие като ЧЕЗ, е доста важно от гледна точка на сигурността на страната. Доколкото знам, около фирмата „Инерком груп” стоят около 10 други фирми, които дават кредитния рейтинг”, коментира в студиото на „Събуди се” енергийният експерт проф. Атанас Тасев. Повод за изказването му беше сделката за продажба на ЧЕЗ. 

"Това са особен вид компании и те се подчиняват не само на Търговския закон, но и на Закона за енергетиката. Между другото, Законът за енергетиката има един специален раздел, който казва, че в отделни случаи, може моментално да бъде отнет лицензът на електроразпределителното дружество и да се въведе специален управител. Аз съм абсолютно спокоен, че ако се случи нещо, държавата е достатъчно силна, за да ни защити", каза още енергийният експерт проф. Атанас Тасев. 

ЧЕЗ продава активите си у нас на "Инерком България"

„Зад групата „Инерком” стоят активи, които са не повече от 74 милиона лева. 74 млн. лв. за покупка на компания, която генерира приход от близо 2 млрд. лв. Ако бях сериозен банкер, никога не бих дал кредит на такава фирма. „Инерком” през годините е била финансирана от един чешки милиардер за построяването на два соларни парка у нас. Тогава „Инерком” се е опитвала да вземе банков кредит, но не е успяла, и тогава се е обърнала към международни инвеститори, като един от тях е този чешки магнат. Проблемът на този магнат е, че неговите синове току-що бяха осъдени на 6 години затвор на първа инстанция в Чехия за корупционни сделки при присъединяване на два соларни парка към чешката енергийна система. Дали това службите го знаят?”, попита Мартин Владимиров, енергиен експерт от Центъра за изследване на демокрацията.

По думите му за сделката се е знаело още преди два месеца. Но нито КЗК, нито ДАНС е проучила компанията.

СДЕЛКА ЗА МИЛИОНИ: Кой купува ЧЕЗ?

„Проблемът е, че КЕВР по-трудно би спряла тази сделка. КЕВР трябва да придобие функции на разследващ орган, защото в ключовия сектор „Енергетика”, където виждаме толкова много злоупотреби, има твърде малко разследвания от самия енергиен регулатор. Проблемът не е в това дали Гинка или който и да е купува голяма компания. Въпросът е дали имаме реална представа кой стои зад тези средства и какъв ще е ефектът върху пазара”, добави енергийният експерт Мартин Владимиров.

Припомняме, че само преди дни ЧЕЗ обяви, че продава бизнеса си у нас на българската компания "Инерком България". Надзорният съвет на чешкия холдинг е одобрил договора за продажба на активите си у нас. Пакетът се състои от седем компании - "ЧЕЗ България", "ЧЕЗ Електро България", "ЧЕЗ Разпределение", "ЧЕЗ Трейд България", "ЧЕЗ ИКТ България", Проект "Свободна енергия Орешец" и "Бара Груп". 

СДЕЛКАТА ЗА ЧЕЗ: Ще има ли проверка на сделката по продажбата?

ЧЕЗ доставя ток на близо 3 млн. клиенти в България и обслужва площ от 44 000 квадратни километра. Сделката за продажбата е за над 300 милиона, сключена от компания с капитал  50 000 лв. В позицията си българската компания заявява, че осъзнава отговорността, която поема с придобиването на "ЧЕЗ България" и ще работи за доброто на клиентите, както и за развитието на фирмата и партньорите й. 

Справка в търговските регистри показва, че именно тогава е регистрирана фирмата купувач на ЧЕЗ. През 2017 компанията майка получава първите официални оферти. По информация на NOVA кандидатите са петима. Постепенно обаче един по един започват да се отказват. Скандалът около продажбата на ЧЕЗ е по оста миналото на компанията купувач и енергийната сигурност на страната.

Делян Добрев: Как фирма с 90 хил. актив купува ЧЕЗ за 300 млн. лв.?

„Не мога да си представя как една фирма от Пазарджик с 90 000 лева активи и 11 000 лева загуба за миналата година, ще купи най-голямото ЕРП в България”, заяви в петък Делян Добрев, председател на комисията по енергетика

От централата в Чехия заявиха за NOVA, че е направен международен одит на целия процес и допълват, че сделката съответства със закона. По неофициална информация договорената сума за покупката е малко над 300 милиона евро.

Какво се крие зад покупката на енергийното дружество ЧЕЗ?

Проверка на NOVA показва, че компанията е регистрирана веднага след първите разговори за продажба на ЧЕЗ през 2016 г. Месеци по-късно две чешки компании, в които е бившият екоминистър на Чехия, замесен в корупционен скандал и злоупотреби с електроенергия и словашкия бизнесмен - Земек, купуват част от фирмата на Гинка. Три месеца по-късно се оттеглят и оставят всичко в ръцете на бизнесдамата от Пазарджик.

Всички подробности около сделката са търговска тайна. Според неофициална информация един от петте потенциални купувачи на българските активи е именно ЕНЕРГО-ПРО. Екипът ни днес успя да се свърже с компанията майка в Чехия. В официална позиция до NOVA от чешката ЕНЕРГО-ПРО заявяват, че „още преди окончателното решение за продажбата на активите на ЧЕЗ в България, ЕНЕРГО-ПРО са доказали, че целият процес по тръжната процедура на българските активи е непрозрачен”.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.  

 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си