Въпросът противопостави Столичната община с еколози, граждански организации и партии

 Без съгласие завърши общественото обсъждане на плана за изгарянето на отпадъци в ТЕЦ София и да вземе ли кметството заем за изграждането на такава инсталация. До момента идеята среща сериозен отпор, като една от критиките е сериозното замърсяване на въздуха, което би причинило такъв тип горене на боклуци.

Два германски града може да забранят старите дизелови коли

С много висок тон започна общественото обсъждане. Представители на граждански организации, еколози, политически партии и граждани обвиниха общината, че не им е дала достъп до документите по проекта. Те са притеснени, че инсталацията, която ще изгаря боклуците, ще бълва 13 тона фини прахови частици годишно.

Ръст на продажбата на еко автомобили

Общината контрира, че проектът е одобрен от Еврокомисията и ще намали с 10% фините прахови частици във въздуха над София.столичната топлофикация да гори боклук. 

Защо този план срещна обществен отпор, при положение, че предлага поевтиняване на парното? Съралите се трябваше да обсъдят дали общината да вземе 67 милиона евро назаем за ТЕЦ София. На днешното събрание имаше сериозни залози, като например, парното да поевтинее с 6 процента. Ако тецът започне да гори преработен боклук. Този план датира от 7 години и е одобрен от Европейската комисия. 

София и Русе дишат най-мръсния въздух (ВИДЕО)

София да не наваксва с тази пропусната възможност, настояват хората, които изпревариха общината с данни в реално време за фините прахови частици. 

Тепърва общината ще има да отговаря на питащите. До днес те смятаха, че новата технология ще задръства София с 13 тона фини прахови частици годишно, докато местната власт ги успокояваше в проценти. 

Химикалите в сапуна и боите замърсяват въздуха колкото колите

 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.