Концентрацията на фини прахови частици в двата града е много над нормата

София и Русе с най-мръсен въздух по показател фини прахови частици. Оказва се, че у нас и тази норма се превишава.

При годишна норма за най-малките фини прахови частици от 25 микрограма на кубичен метър, в София и Русе през 2017 г. са измерени съответно над 26 и над 25 микрограма на кубичен метър.

Мръсният въздух подтиква към престъпления

Източниците на замърсяване с малки фини прахови частици са същите като тези на по-големите битови изгаряния, трафик и промишленост. Организмът ни има защита, обясняват лекарите. Почиства се например чрез кашлица.

Големите фини прахови имат вреден ефект върху организма, но малките, достигайки по-периферно, и в кръвообращението, съответно оказват влияние и по-дълго в организма. На тялото си можем да помогнем, когато в дните с мръсен въздух, не излизаме.

Глоби за бургаски предприятия заради замърсяване на въздуха

Официалните уреди за мерене на малките фини прахови частици в страната са девет. Този в София е разположен в парк, близо до малка улица. Все пак средно за месец януари е измерил концентрации от над 60 микрограма на кубичен метър.

Столичани и русенци на протест срещу мръсния въздух (ВИДЕО)

В Русе близо 40 микрограма на кубличен метър. По закон е важно средно за годината концентрациите да не минават 25 микрограма на кубичен метър.

Вижте повече в репортажа на Златина Зехирова и Наталия Йорданова.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.