От общината искат екоминистърът да се намеси

Сериозни глоби за две от големите производствени предприятия в Бургас заради замърсяване на въздуха. До санкциите се стигна след масови проверки заради получени сигнали за задушлива миризма на територията на Бургас.

Проверяват „Нефтохим” заради мръсния въздух в Бургас

В деня на обгазяването са получени информации от измервателните станции на територията на  целия град, че има повишени нива на бензен във въздуха. Двете големи предприятия на територията на града обаче не са съобщили за промишлени аварии. Въпреки това рафинерията ще бъде глобена с до 100 хиляди лева,а дървопреработвателното - с 40 хиляди.

Сигнали за остра миризма вдигнаха на крак службите в Бургас

Екоинспекторите не засекли превишение на нормите на сероводород  в  Кроношпан и ЛУКОЙЛ. Вероятно обгазяването е дошло от инсталациите за утилизиране на опасните утайници заради бурния вятър.

Опасен ли е преминалият над Европа облак с ниска радиоактивност?

Високите параметри били моментни, а по стандарт се отчитала средногодишна норма. Работата на окислителните езера в Лукойл е спряна до второ нареждане. След подобряване на времето работата по отстраняването на утайниците ще продължи.

Жителите на 8 български града дишат мръсен въздух

От общината настояват за намеса на Министъра на екологията и мерки от двете фирми. РИОСВ подготвя онлайн платформа за денонощни автоматични сигнали за граждани.Хората обаче не са доволни.

Репортер: Цеца Алексова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.