Какъв е източникът?

В Бургас десетки сигнали за остра задушлива миризма на газ са получени, само за няколко часа тази сутрин. Граждани са алармирали за проблема на телефон 112 и на дежурните в общината. Какъв е източникът?

Сигнали за острата миризма са подавани до службите от различни квартали на Бургас. Малко след 8,30 часа сутринта, местната власт задейства оперативния план за действия на общината при такива ситуации. И инспекторите тръгнаха на проверки. Задушливата миризма е усетена в почти всички квартали на Бургас рано сутринта.

„Изключително остра, неприятна миризма. В момента, в който отворих входната врата, просто миризмата буквално ме блъсна в лицето. Усещането е сякаш тази гадост ти се полепва и по гърлото, и по носа”, разказа Женя Петкова. 

Извозването на опасния химикал от "Полимери" ще отнеме месеци

„Миризма на газ и между другото моя съсед, който живее срещу мен, сутринта дойде да провери дали нямам газова бутилка вкъщи”, разказа Гергана Стоянова.

Заради десетките сигнали е задействан оперативния план за действия при такива ситуации. Направена е проверка на уредите на всички измервателни станции в града.

„Не показва превишаване на нормите на тези показатели, които ние замерваме, с изключение на проблема, който всички ние знаем - това са фините прахови частици в Долно Езерово”, заяви Руска Бояджиева, зам.-кмет на Община Бургас.

Транспортират 2500 тона опасен химикал от бивш завод в Девня

Инспектори на РИОСВ провериха и фирмите в града, които могат да са източник на подобно замърсяване - рафинерията, газифициращите фирми, пристанището, товарната гара, където се приемат цистерни с пропан-бутан. Нарушения не са открити.

„Нямаме превишение. Взети са всички собствени и непрекъснати измервания, които са в последните 24 часа”, обясни инж.Тонка Атанасова, директор на РИОСВ-Бургас.

Така източникът на задушливата миризма засега остава неизвестен.

Репортер: Цеца Алексова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.