Според тях общините не взимат достатъчно мерки срещу главните замърсители

Отново протести срещу мръсния въздух. Граждани на София и Русе излязоха пред общините в двата града с искане за адекватни мерки срещу замърсяването.

Четири столични квартала досега протестираха, като затваряха булеварди в собствените си квартали. Сега обаче хората от „Красна поляна”, „Овча купел” и „Западен парк” решиха да се съберат пред Столичната община и да стигнат до НДК.

Причините – мерките на общината за справянето с въздуха не били насочени към главния замърсител в тези квартали, а именно - битовото отопление.

Протестът съвпада с провеждането на Европейския форум за екоиновации в София, където акцент е именно справянето с проблема за мръсния въздух на европейско ниво.

Във "Факултета" по-бедните се отопляват на дърва. И местните, и жителите на съседните квартали негодуват срещу мръсния въздух.

Кои микрочастици във въздуха са наистина опасни?

"Някои си горят и дрехи, като няма дърва", коментира Васил Найденов, който живее там. И допълва, че част от съкварталците му секат дърва за горене в "Западен парк". 

"Те горят, каквото си искат. Това, което виждаме от комините, е само черен дим", коментира Мартин, жител на квартал „Западен парк”.

Оказва се, че нито държавата, нито общината могат да разберат какъв е източникът на черния дим.

"Ние не можем да влезем в домовете на хората, затова трябва да спрем източника на тези нерегламентирани горива", обясни министърът на екологията Нено Димов.

Българи създават „умна“ маска, която да пази от мръсния въздух

Протестът на хората от „Красна поляна" пък е срещу Виентамските общежития. Според хората от квартала, хората в общежитията горят боклуци в печките си.

А от Европа обещават пари за справяне с проблема. Европейската комисия ще разпределя милиарди по различни програми, за да се борим със замърсяването. Засега общините у нас ще получат 111 милиона лева по оперативна програма "Околна среда". Пари се чакат и по други направления.

"Имаме много европейска подкрепа, трябва да я използваме", казва Даниел Кайеха Креспо, директор на „Генерална дирекция по околна среда“ на ЕК. 

Мярка номер едно на министерството за справяне със замърсяването от битово горене трябва да влезе в сила от следващия отоплителен сезон. На пазара за твърди горива ще влизат само дърва и въглища с ниски вредни емисии. 

В Русе протестът започна в 18 часа и продължи над час. Гражданите инициираха подписка с искания, която да бъде предадена на главния прокурор. Хората настояват за яснота какъв е въздухът, който дишат. Те искат карта на индустриалните замърсители. 

Репортери: Мартин Георгиев, Ивета Шилигарова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.