Двете партии си размениха остри думи

Продажбата на ЧЕЗ продължава да е горещата политическа тема у нас. Искане за анкетна комисия по казуса и изслушване на премиера отново скараха опозиция и управляващи.

БСП поиска и разсекретяване на документа, свързан със сделката, който във вторник премиерът внесе в Народното събрание.

Този документ се превърна в най-обсъжданата тема днес - от София до Прага. В интервю за чешкото издание "Лидове" новини премиерът на Чехия Андрей Бабиш заяви, че не е давал документи на българското правителство по случая ЧЕЗ. Лидерът на БСП Корнелия Нинова реагира остро във "Фейсбук" като написа, че е потресена, защото Борисов излъгал нагло.

Преди малко от Министерския съвет съобщиха, че информацията е изпратена от чешкия заместник-министър на финансите Ондрей Ланда, който е и в борда на ЧЕЗ, до външнополитически съветник на българския премиер.

Каракачанов: Проблемът с ЧЕЗ е заради пропуски в законодателството

В писмо до NOVA от чешкото финансово министерство обясняват, че са получили „сериозни гаранции за прозрачността и финансирането на сделката". И добавят, че „не са комуникирали с българското правителство по този случай”.

А иначе в парламента в сряда Борисов така и не дойде да бъде изслушан по случая ЧЕЗ, защото мнозинството отхвърли предложението на БСП. Левицата поиска парламентът да изслуша Бойко Борисов като "най-информирания политик" в държавата. За да разберат кой се опитва да свали българското правителство.

"Ние тук искаме да разберем от министър председателя кои са гадовете? Така беше произнесено вчера. Да дойде и да отговори", призова Драгомир Стойнев от БСП.

"По оношение на опитите за клатене правителството, погледнете около себе си, запитайте себе си и вашата парламентарна група и отговорите са налице", контрира Данаил Кирилов от ГЕРБ.

В кулоарите на парламента отговор на въпроса кой атакува правителството даде и вицепремиерът Валери Симеонов: "Който има интерес. Интерес има опозицията. Във всяко управление опозицията има интерес да клати управляващите. Това е съвсем естествено. Включително и тези, които не са в парламента".

Левицата иска изслушване на премиера за сделката с ЧЕЗ

И понеже от БСП продължиха да не разбират, поискаха да се създаде анкетна комисия, която да  проучи всичко около продажбата на ЧЕЗ.

"Няма нужда да се правят извънредни комисии в Народното събрание, защото си има постоянно действащи комисии, които се занимават с тази тема", заяви Делян Добрев от ГЕРБ.

Левицата поиска още документът, който Бойко Борисов внесе във вторник в секретното деловодство на парламента, да бъде разсекретен.

"Няма документи. Това обяснявам. Един лист има. Един лист има. Един - без подпис, без печат, без нищо! Това е абсолютна подигравка", заяви Жельо Бойчев от БСП. 

Политически трусове, спорове и обрати след сделката за ЧЕЗ

Колегата му Таско Ерменков призова: "Борисов да спре да се подиграва с хората. Тази сделка трябва да бъде прекратена - тя вони на корупция".

ВСИЧКО ЗА КАЗУСА "ЧЕЗ" ЧЕТЕТЕ ТУК

Казусът ЧЕЗ ще бъде разискван в четвъртък на задедание на комисиите по енергетика и за контрол на службите. Там опозицията ще поиска да бъде поканен представител на Българската банка за развитие, за да се разбере дали държавната банка е давала гаранции по скелката с ЧЕЗ.

ГЕРБ също имат идея кого да поканят на изслушването - собственичката на "Инерком" Гинка Върбакова. А Валери Симеонов се усъмни в способността на купучава да взема правилни решения. 

"Една работеща система не трябва да отива в ръцете на хора, които си нямат представа от управление, инвестиции и прочие. Как ще прецени Гинка, че един трафопост трябва да бъде подменен в еди-кой си квартал, когато тя надали знае какво е трафопост", коментира вицепремиерът Симеонов.

Според ВОЛЯ сделката за ЧЕЗ не е финализирана и не трябва да използва с политически цели.

В отговор на БСП от Министерския съвет обясниха, че информацията, която българският премиер е получил от кабинета на чешкия си колега, няма гриф за секретност. Заради това, че не е изготвена от български органи и съдръжа данни за евентуални бъдещи банкови операции, обаче е заведена в секретното деловодство на НС.

* Купувачът на ЧЕЗ е "Инерком България"

* Министърът на енергетиката подаде оставка заради приятелство със собственика на фирмата. „Не искам по никакъв повод да се коментират някакви отношения и да има поводи за съмнения за сделката, да се намесва името на премиера. Смятам, че достойната постъпка е да се подаде оставка”, заяви Петкова.

* Премиерът разпореди ДАНС и НАП да проверят сделката за ЧЕЗ

* Гинка Върбакова, "Инерком", пред NOVA: "Аз съм крайният собственик" 

* Президентът Румен Радев поиска проверка на сделката с аргумента, че тя засяга националната сигурност

* Сделката още не е финализирана и предстои да бъде одобрена от съответните органи       

Управляващите заявиха, че държавата има механизми да провери сделката и да защити интересите на потребителите

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.