Този епизод не е като другите

Този епизод на "Ничия земя" не е като другите. Защото и денят не е като другите – национален празник е. Интересно, че казваме "български народ", но имаме национален празник – не "народен". Изобщо, въпросът за народа и за нацията е сложен въпрос, с който ще ви занимаем по простичък начин. С прости и разбираеми примери. С три истории. Ще ги наречем МИНАЛО, НАСТОЯЩЕ и БЪДЕЩЕ - МИНАЛО-то изписваме с многоточие, НАСТОЯЩЕ-то – с удивителна, а БЪДЕЩЕ-то – с въпросителна.

МИНАЛОТО-то разказва за Второто Баташко клане, извършено в град, който по ирония днес се нарича Българово. Там турски башибозук избиват в църквата над 400 християни, потърсили вътре спасение и закрила. Това клане е не по-малко страшно от Баташкото, само е по-малко известно. Тази страница от националната ни история още не е прочетена. И още не е затворена, въпреки опитите да се изхвърлят или подменят думи и събития по страниците на учебниците. Затова МИНАЛО-то е с многоточие.

Втората история, НАСТОЯЩЕ-то, е с удивителна. Заради удивлението, което предизвикват едни българи... в Албания! И заради възхищението от техния подвиг – да останат българи и да запазят българското повече от 200 години – без обща граница и без обществена подкрепа. Било е по-безопасно да станат албанци по времето на Енвер Ходжа. Било е по-доходно да се пишат македонско малцинство след това. Но те са избрали най-трудното – да останат българи. Затова тяхната история е с удивителна.

Третата история – за семейството на Анета, която има 9 деца - е кратък откъс от БЪДЕЩЕ-то. И от бъдещото ни предаване, и от възможното ни бъдеще. Не твърдим, че ще бъде такова. Само се питаме – такова ли може да бъде? Затова БЪДЕЩЕ-то ни е с въпросителна.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.