Предстои утре прокуратурата да реши дали да пусне доктора на свобода, или да поиска постоянното му задържане

Вълна от протести срещу ареста на лекаря, застрелял рецидивист в Пловдив. Хиляди хора се събраха в защита на доктор Иван Димитров в няколко големи града у нас – Пловдив, София, Стара Загора и Варна. Основното им искане - свобода за задържания, както и промяна на закона така, че да самозащитата да не се смята за убийство.

Днес за първи път своята версия на събитията разказаха и близките на убития.

Най-многобройният протест беше в Пловдив, където по думите на кореспондента ни Благой Бекриев са се събрали над 5000 души. Площадът пред Второ полицейско управление почерня от хилядите хора, дошли да поискат освобождаването на доктор Иван Димитров.

Разрастват се протестите в защита на арестувания лекар

Таксиметровите компании също се включиха в протеста с надути клаксони и блокада на улици.

Протестиращите блокираха един от главните булеварди. С шествие те тръгнаха от районното полицейско управление към прокуратурата с искане за среща с дежурен прокурор. Част от недоволните се опитаха да влязат в сградата, но полицията ги спря. Представител на държавното обвинение не пожела да слезе при хората.

За самата нощ на стрелбата съпругата на доктора не иска да говори, тъй като тече разследване. „Не го познавам този човек, който съм видяла по сайтовете -  въпросния Жоро, не го знам, не го познавам”, каза Жулиета Димитрова. Тя напълно оправдава постъпката на съпруга си, защото така е спасил нея и децата.

Жената на убития крадец: Ако нахлуят в дома ми, ще ги прострелям в крака (ВИДЕО)

„Аз не знам съпругът ми да има оръжие, не знам да притежава оръжие. Но знам, че съпругът ми се е защитавал, смятам, че всеки трябва да има право да защити семейството и имуществото си”, добави тя. Жулиета се надява съпругът й да бъде освободен.

Близките на убития твърдят, че Георги Джевизов не е влизал в дома на лекаря. Във фаталната нощ обикалял кофите за смет. Според съпругата му – Надежда Стоева – той не е крадец. Вторият мъж на майката на убития пък обясни, че присъдите, които Георги имал, били три, а не девет.

Протестите в Пловдив ще продължат и утре.

Протест в София в защита на лекаря, задържан за убийството на крадец (СНИМКИ+ВИДЕО)

В защита на д-р Иван Димитров се обявиха и хора в София. Десетки се събраха пред Съдебната палата и поискаха освобождаването на лекаря. Започна и подписка, която протестиращите ще внесат в парламента. В нея се иска да бъдат прецизирани текстовете за неизбежната отбрана в Наказателния кодекс. Протестиращите запяха химна на България и блокираха движението по булевард "Витоша". Те  предупредиха, че недоволството им няма да приключи само с днешното събиране.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА В СОФИЯ ВИЖТЕ ТУК

Утре прокуратурата трябва да реши дали да освободи лекаря, или да поиска той да остане за постоянно в ареста.

Обвиненията срещу д-р Иван Димитров трябва да бъдат свалени и той да бъде пуснат на свобода. Около това мнение се обединиха в студиото на „Здравей, България” евродепутатът Ангел Джамбазки и адвокат Марин Марковски.

Да се прецизира текстът за неизбежната самоотбрана, за да няма неясноти, поиска Ангел Джамбазки. Той смята, че някои текстове в Наказателния кодекс сега са проблемни. По думите му правосъдието не защитава обикновените граждани.

Джамбазки: Човек с 9 присъди трябва да чука камъни в затвора

Според адвокат Марин Марковски обаче няма необходимост да бъдат променяни разпоредбите за неизбежната отбрана: „Текстът на закона е великолепен - няма превишаване на пределите на неизбежна самоотбрана, когато нападението е в собствения ти дом. Принципът е този: „всеки има право да защитава имуществото, честта, достойнството и здравето си". Текстът е много прецизен. Кой тогава не е прецизен? Прокурорът.”

Двамата се обединиха около това, че няма данни за извършено престъпление от страна на доктора.

Няколко часа след убийството на Георги Джевизов, известен с прякора Жоро Плъха, областният управител на Пловдив Здравко Димитров обяви, че той е застрелян с няколко куршума, буквално под прозореца на кабинета му. От записите на охранителните камери се вижда, че след като е прострелян, мъжът успява да се изправи на крака и пада по гръб върху предния капак на автомобил. 

В съда все още няма искане от прокуратурата за постоянен арест на д-р Димитров.

Репортери: Благой Бекриев, Тина Ивайлова, Вероника Димитрова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.