На официалния сайт на руската православна църква се появи видеозапис на обръщението на патриарх Кирил към Румен Радев

На официалния сайт на руската православна църква се появи видеозапис на обръщението на руския патриарх Кирил към българския президент Румен Радев при тяхната среща на 4 март в президентството. Първо той обяснява, че въпреки нежеланието на Европа, Русия решава да освободи България. След като е загубила Кримската война, която цяла Европа водила срещу Русия, пише „24 часа”.

Руският патриарх си тръгна огорчен от България

„Искам да ви кажа ясно, че България е освободена от Русия. Нито от Полша, нито от Литва, нито от други страни, а от Русия. И на мен ми беше тежко да слушам всичките тези позовавания на участието на други страни в освобождението на България. Нито полският сейм, нито литовският са вземали решение за започване на война срещу Османска Турция. Надявам се, че средствата за масова информация, които са тук, ще чуят и ще предадат на хората разочарованието на руския патриарх от неправилната историческа интерпретация на събитията, свързани с освобождението на България”, казва Кирил.

Радев към Руския патриарх: Близки сме и заради и църквите

„Ние сме за историческата истина, г-н президент. Ние тази историческа истина сме я извоювали с кръвта си. И няма никакви исторически или прагматични причини тази историческа истина днес да се премълчава или да се интерпретира лъжливо. Въпреки това аз съм благодарен на вас, на властите, на българската православна църква за забележителния начин, по който бе отпразнуван този юбилей”, продължава Кирил.

Имало ли е заплахи към патриарх Кирил във Facebook?

„Много се надявам, че в съзнанието на българския народ и неговия политически елит ще се запази уважението и признателността към великите жертви, които понесе нашият народ съвършено безкористно, въпреки всякаква политическа конюнктура, за да освободи България”, казва още патриархът.

Радев към Руския патриарх: Близки сме и заради и църквите

На сайта на руската патриаршия е пуснато видео само на думите на руския патриарх. Каква е била реакцията на българския президент, не се разбира, отбелязват от „24 часа”.

В отговор от президентството изпратиха позицията си относно срещата на Румен Радев с руския патриарх Кирил.

„Руските медии излъчват упреците на Негово светейшество Кирил, но тяхната камера се оттегли преди отговора на президента. В него Румен Радев твърдо заяви, че „така, както църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме признателни към паметта на всеки воин, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър II и загинал за българската свобода, независимо от неговата народност“. Що се отнася до Освобождението, то е резултат от Руско-турската война и България е признателна на Русия. Президентът Радев каза още, че е бил впечатлен от тезата за „силата на мълчанието“ в писанията на патриарх Кирил. Тогава Негово Светейшество Кирил спря с упреците и каза „добре, нека прелистим тази страница“. В края на разговора патриарх Кирил благодари на президента Радев и му пожела духовни сили на държавническото поприще. Българският държавен глава му благодари, но уточни, че още със заемането на поста е поискал благословия от мъдрия духовен водач на православните българи, Негово Светейшество Неофит, нашия патриарх, който му я е дал”.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.