В интервю за БНТ вицепремиерът го нарече „второразрядно съветско ченге и хитрец”

Скандал в „Обединените патриоти” - „Атака” и ВМРО поискаха вицепремиерът Валери Симеонов да се извини на руския патриарх. Поводът е изказване на Симеонов, в което той нарече главата на руската църква „второразрядно съветско ченге” и „хитрец”.

Изказването на вицепремиера по адрес на патриарх Кирил беше провокирано от думите на руския духовник, че не друг, а Русия е освободила България. Така посещението, което трябваше да скрепи отношенията между Русия и България, завърши с политическа буря в една от управляващите партии. 

Валери Симеонов: Сделката за ЧЕЗ - нагласена, но законна

Изказването на Валери Симеонов беше направено в интервю за БНТ.

„Това не е източноправославен духовник. Това е агент Михайлов от съветското КГБ - доказано. Второразрядно съветско ченге да дойде да ми казва кое е истина и кое не, няма как да стане”, заяви вицепремиерът.

Поводът за тези думи стана политическо послание за ролята на Русия в българското освобождение, което направи руският патриарх по време на визитата си у нас.

Руският патриарх си тръгна огорчен от България

„Много ме огорчи това, че според официалното говорене на държавиците, наравно с Русия същата роля са играли и Литва, и Финландия”, заяви патриарх Кирил.

И още по-недвусмислена позиция, произнесена по време на разговора му  с българския президент Румен Радев.

„Искам още веднъж ясно да ви кажа, че България я освободи Русия. Не Полша, не Литва, нито другите страни, а Русия”, каза още руският патриарх.  

Провокиран от думите на патриарха, вицепремиерът Симеонов го обвини дори в контрабанда.

„Патриарх Кирил е известен като цигарения митрополит на Русия. От 96-а година той има 14 млрд. долара от внос на безакцизни цигари. 14 млрд. долара този хитрец е внесъл безакцизни цигари и 4 млрд. вино за нуждите на църквата. И този същият да има наглостта да раздава правосъдие пред българския президент”, възмути се Симеонов.

Радев към Руския патриарх: Близки сме и заради и църквите

Възмутени от позицията на Валери Симеонов се оказаха не други, а депутатите от неговата парламентарна група, които се събраха на извънредно заседание в парламента, след което заклеймиха и се разграничи от казаното от Валери Симеонов. Те настояха вицепремиерът да поднесе извиненията си на руския патриарх.

За решението гласували депутатите на „Атака” и ВМРО, но не и съпартийците на Валери Симеонов от НФСБ. Валентин Касабов заяви, че скандалът е буря в чаша вода, а колегата му Юлиян Ангелов от ВМРО се оказа оптимист за единството на групата на Патриотите.

Лидерът на „Атака” Волен Сидеров обаче обяви, че ще е безкомпромисен, ако Валери Симеонов не се извини. По думите му „да нападнеш патриарха на една православна църква е равностойно на ислямистки и джихадиски акт”. Сидеров уточни, че неговата безкомпромисност ще се изрази в последователни стъпки, които не бърза да разкрива.

Новините на NOVA направи няколко опита да се свърже с вицепремиера Валери Симеонов, за да чуе и неговата гледна точка, но опитите бяха безуспешни.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.