По-рано от ГЕРБ заявиха, че именно тя стои зад Гинка Върбакова

Нови скандали в парламента заради продажбата на ЧЕЗ. Този път споровете стигнаха дори до името на Моника Станишева и съпруга й - председателят на европейските социалисти Сергей Станишев. Отново заваляха обвинения за това кой стои зад собственика на компанията-купувач Гинка Върбакова. 

От ГЕРБ отричат ЧЕЗ да са предлагали сделка на държавата досега (ВИДЕО)

Продажбата на енергодружеството ЧЕЗ отново стана повод за словесни престрелки между управляващи и опозиция.

"Вече 2 седмици нагнетявате напрежението с истеричните ви лъжи за сделката "ЧЕЗ" и че премиерът Бойко Борисов имал общо с нея", заяви Спас Гърневски от ГЕРБ. 

"Проблемът е, че вчера замeстник-министърът на финансите казва, че никой не му е пращал документи. Как тогава тези документи стигаха до кабинета на министър-председателя? Министър-председателят на Чехия се разграничава от нашия", каза Драгомир Стойнев от БСП. 

Ще може ли държавата да купи дял от ЧЕЗ?

На висок тон заваляха и взаимни обвинения за това кой пише кризисния пиар на Гинка Върбакова в сделката с ЧЕЗ.

"Купувачът разпространи файлове, чието съдържание не е много интересно. Интересен е обаче авторът на прикачения файл. Той е Моника Йосифова - това са имената, с които стана известна настоящата съпруга на председателя на ПЕС и бивш председател на БСП. Една малка техническа грешка ви издаде, другари. Не просто БСП, а ПЕС отговарят за активите на ЧЕЗ в България", изтъкна Гърневски.  

"Вие изчиствате образ на Гинка Върбакова. Коя е Гинка Върбакова? Аз не я познавам. Държавата пази ли гърба на Гинка Върбакова?", контрира Драгомир Стойнев.

Евродепутат: Несериозно е офертата за ЧЕЗ да се прави устно

Малко по-късно от парламентарната група на БСП заявиха, че „не носят отговорност за ничии бизнес дела”. Определиха като "абсурдни" твърденията на ГЕРБ за обвързаност на партията с частни интереси.

Последва и реакция на Моника Станишева.  Според нея опитът името й да бъде замесено с „Инерком” е "фалшива новина". Тя заяви, че няма нищо общо с пиар-обслужването на Гинка Върбакова и че ще съди всеки, който разпространява неверни твърдения за нея.

 „Като човек с повече от 20-годишен опит в журналистиката и във връзките с обществеността, не съм и подозирала, че технологията на черния пиар ще достигне до такова дъно в стремежа на някои политически сили да се разтоварят от огромното гражданско напрежение.

Междувременно, Обединените патриоти искат промяна на закона, според която държавата да има думата при продажбата на фирми, свързани с енергийната ни сигурност. 

НЯКОЛКО ФАКТА ЗА КАЗУСА "ЧЕЗ"

* Купувачът на ЧЕЗ е "Инерком България"

* Министърът на енергетиката подаде оставка заради приятелство със собственика на фирмата. „Не искам по никакъв повод да се коментират някакви отношения и да има поводи за съмнения за сделката, да се намесва името на премиера. Смятам, че достойната постъпка е да се подаде оставка”, заяви Петкова.

* Премиерът разпореди ДАНС и НАП да проверят сделката за ЧЕЗ

* Гинка Върбакова, "Инерком", пред NOVA: "Аз съм крайният собственик" 

* Президентът Румен Радев поиска проверка на сделката с аргумента, че тя засяга националната сигурност

* Сделката още не е финализирана и предстои да бъде одобрена от съответните органи       

* Управляващите заявиха, че държавата има механизми да провери сделката и да защити интересите на потребителите

ВСИЧКО ЗА КАЗУСА "ЧЕЗ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.