Емил Радев не вярва в твърденията, че на българската държава е предлагано да влезе в сделката

„Несериозно е такава оферта да се прави устно. За мен е странно как са предлагали на българската страна да влезе в сделката за ЧЕЗ, като водят дела срещу нея за стотици милиони – над половин милиард”. Така евродепутатът Емил Радев коментира твърденията в чешки медии, че на няколко пъти е предлагано на българското правителство да влезе в сделката.

ПРОТЕСТ СРЕЩУ СДЕЛКАТА С "ЧЕЗ": Стотици се събраха пред Министерския съвет

„Българската държава се защитава по арбитражното дело. Кой и какво ще плати е много несигурно нещо", обясни Радев. „Това арбитражното дело едва ли не изключва на българската държава да е предлагано да влезе в тази сделка”.

ЧЕЗ: България е отказвала на наши предложения за участие в компанията

Що се отнася до протеста на опозицията пред Министерския съвет, Радев заяви:

„На Корнелия Нинова като лидер на опозицията не ѝ харесват успехите на българското европредседателство, на българското правителство. Получихме много висока оценка – това е отговорът на опозицията. Протестът не трябваше да е под прозорците на Министерския съвет на България, а пред този в Чехия. Договорът е със страшни клаузи за конфиденциалност. Още повече, ЧЕЗ води дело срещу българската държава за стотици милиони в международен арбитраж. Няма и как българската държава да е знаелa. От чешка страна няма голямо желание да ни се разкрият подробности по тази сделка”, заяви Радев.

Започнаха преговорите между ЧЕЗ и „Инерком България”

Той коментира още темата за големите компании и съмненията кой стои зад тях.

„Сега, като се прие петата директива, ние правим свързани дирекционни регистри, за да може например нашите разузнавателни органи, като правят проверка, да разбират информация кой например е точният собственик на чуждестранно предприятие", каза Емил Радев.

НЯКОЛКО ФАКТА ЗА КАЗУСА "ЧЕЗ"

* Купувачът на ЧЕЗ е "Инерком България"

* Министърът на енергетиката подаде оставка заради приятелство със собственика на фирмата. „Не искам по никакъв повод да се коментират някакви отношения и да има поводи за съмнения за сделката, да се намесва името на премиера. Смятам, че достойната постъпка е да се подаде оставка”, заяви Петкова.

* Премиерът разпореди ДАНС и НАП да проверят сделката за ЧЕЗ

* Гинка Върбакова, "Инерком", пред NOVA: "Аз съм крайният собственик" 

* Президентът Румен Радев поиска проверка на сделката с аргумента, че тя засяга националната сигурност

* Сделката още не е финализирана и предстои да бъде одобрена от съответните органи       

* Управляващите заявиха, че държавата има механизми да провери сделката и да защити интересите на потребителите

ВСИЧКО ЗА КАЗУСА "ЧЕЗ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.