Двамата искат "честни и взаимоизгодни военни и търговски отношения"

Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи, че е разговарял по телефона с премиера на Австралия Малкълм Търнбул и че те работят по споразумение, което да спести на Австралия готвените американски мита над вносната стомана и алуминий, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Доналд Тръмп официално въведе спорните мита

"Той е ангажиран да имаме много честни и взаимоизгодни военни и търговски отношения", написа Тръмп в Туитър, говорейки за Търнбул.

РЕЧЕНО - СТОРЕНО: Тръмп започна търговската война срещу ЕС

"Работим много бързо по споразумение в сигурността, за да не е нужно да налагаме мита върху стоманата или алуминия за нашия съюзник, великата нация Австралия", добави Тръмп.
Въпреки че е един от водещите световни доставчици на желязна руда, Австралия няма особено висок износ на стомана, отбелязва Ройтерс.

Тръмп посочи Германия като пример за назидание

Износът на австралийска стомана и алуминий за САЩ се равняваше едва на 400 милиона австралийски долара (около 250 милиона евро) миналата година, сочат правителствени данни. 
Австралийският премиер Малкълм Търнбул заяви малко след това в Туитър, че двустранните отношения са честни и взаимоизгодни.

Кристалина Георгиева предупреди Тръмп да внимава с митата

"Благодаря Ви за потвърждението, че новите мита няма да бъдат наложени на австралийската стомана и алуминий. Това е добре за заетостта в Австралия и САЩ!", туитна Търнбул.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.