Мексико и Канада са временно спасени от новите мерки

Американският президент Доналд Тръмп подписа в 15:30 часа местно време (22:30 българско) новите тарифи върху вносния алуминий и стомана в САЩ, съобщава AFP, цитирана от "Фокус". Съгласно разпространената информация, те ще влязат в сила след 15 дни, като Мексико и Канада ще бъдат изключени от тях временно.

Тръмп посочи Германия като пример за назидание

Белият дом обяви, че освен това партньорите на САЩ могат да започнат преговори за избягването на вносните мита, които се равняват на, както бе съобщено по-рано, 25% за вносната стомана и 10% върху вносния алуминий. Тръмп разкри, че има планове да въведе тези мита миналата седмица, което предизвика остра реакция сред партньорите на САЩ, като Европейският съюз излезе на свой ред със собствен план за таксуване на американски стоки, сред които бърбъна, някои марки дрехи и моторите "Харли Дейвидсън".

Тръмп: Търговските войни са "нещо хубаво" и "лесни за печелене"

Представител на Белия дом заяви, че „това е обещание дадено, и обещание спазено. Никой не трябва да бъде изненадан“. Тръмп отбеляза в четвъртък, че ще бъде „гъвкав“ относно „истинските съюзници“. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.