Компаниите и служителите, занимаващи се с производство и добив на стомана и алуминий приветстваха протекционистките мерки

 Ден след като зашемети световните пазари, Републиканската партия и дори своите собствени съветници обявявайки въвеждането на строги мита върху вноса на алуминий и стомана, американският президент Доналд Тръмп застана твърдо зад казаното си в сутрешно съобщение в социалната мрежа „Туитър“, коментира американското издание The New York Times, цитирано от "Фокус".

Тръмп обяви: САЩ въвежда вносни мита върху стомана и алуминий

От своята страница държавният глава заяви, че „търговските войни са нещо хубаво и лесни за печелене“. Тръмп изглеждаше нетърпелив да защити своето решение да въведени мащабни такси върху вноса на двата метала в поредица от сутрешни съобщения, в която обясни нуждата от новите тарифи. „Нашата стоманена индустрия се намира в лошо състояние. Ако нямаш стомана, нямаш държава“, заяви в едно президентът.

Отвращението от силните телесни миризми води до авторитаризъм

Изявлението за очакваното нововъведение бе направено в четвъртък след бърза среща с някои официални лица, отбелязва изданието, като припомня обещанието на Тръмп да подпише формално заповедите за налагане на мита от 25% върху вноса на стоманата и 10% върху вноса на алуминия следващата седмица. Според държавния глава промяната ще помогне за намаляването на дефицита на страната, който е причинен най-вече от търговската разлика между износа и вноса на САЩ, нещо, което президентът отдавна твърди, припомня авторитетното изданието.

След остър разговор с Тръмп: Мексиканският президент отказва визита в САЩ

По думите на Тръмп, „когато някоя страна налага такса на нашите вносни продукти, да кажем равняващ се на 50%, а ние таксуваме същия продукт влизащ в нашата страна с нула процента, не е честно или находчиво“. „Скоро ние ще въведем реципрочни тарифи, така че да таксуваме същите продукти, за които те ни таксуват. 800 милиарда търговски дефицит – нямаме избор“, подчерта Тръмп.

ОБВИНЕНИЕ: Приближен до Тръмп плащал на европейски политици за лобизъм

Компаниите, занимаващи се с производство и добив на стомана и алуминий, както и техните работници, приветстваха мярката като необходима за подпомагането им, но усилията на Тръмп може да доведат до покачване на напрежението с другите държави, някои от които вече дадоха знаци, че обмислят въвеждането на реципрочни такси на свой ред, смятат от редакцията на вестника. Сред тези страни са Канада, Германия, както и Европейският съюз.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.