"Не вярвам, че неговата цел е била да всее разкол между нашите народи", добави българският президент

Президентът даде първи коментар по скандала  с руския патриарх. Румен Радев определи като "политическа режисура" публикациите с сайта на руската патриаршия след посещението на Кирил в България.

Във видеоматериал от срещата в Президентството патриархът упреква страната ни заради тълкуването на историята. Позицията на държавния глава е изцяло изрязана.

БПЦ - с позиция за разговора на Радев с патриарх Кирил (ВИДЕО)

Стенограма от срещата между българския президент и руския патриарх няма. Според държавния глава обаче упреците на Кирил към България не са останали без отговор.

"Нашата признателност към Русия е на свободни хора, които помнят и уважават своята история. Нашата благодарност не е за сметка на нашето достойнство и тази позиция много ясно и категорично отстоях", заяви Радев. 

Според патриарх Кирил страната ни не оценявала достатъчно ролята на Русия в освободителната война. Затова духовникът  заяви, че си тръгва оттук разочарован.

Правилна ли беше позицията на Радев за Освобождението при срещата с патриарх Кирил?

"Искам още веднъж ясно да ви кажа, че България я освободи Русия! Не Полша, не Литва, нито другите страни, а Русия… Ние сме за историческата истина, г-н президент. Ние тази историческа истина сме я извоювали с кръвта си", категоричен бе Кирил тогава.

"Посрещнахме Негово Светейшество патриарх Кирил като духовен водач, а той избра да си тръгне като политик. Аз съм не само президент, но и християнин, затова не вярвам, че неговата цел е била да всее разкол между нашите народи", заяви на свой ред Радев.

Какво каза руският патриарх на българския президент?

"В страната от тези над 400 паметници, посветени на Руско-турската война – колко от тях са в памет на украински, на финландски войници? Така че това не би трябвало да е новина за патриарха на Русия", коментира вицепрезидентът Илиана Йотова.

Според президента Радев, самият патриарх Кирил е бил въвлечен в чужди сценарии.

Президентът свиква КСНС заради сделката с ЧЕЗ

"Остава открит въпросът обаче кой се опита да похити общия празник за нашето Освобождение и да го превърне в повод за разделение. Явно тук не става дума за афект, а за политическа режисура… Но убеден съм, че Москва ще осмисли случилото се", каза държавният ни глава.

"Със сигурност тази реакция е предизвикана, може би заради доста колебливото ни отношение през годините към Русия. Но все пак този тон за мен остава неприемлив", допълни Йотова.

"Като държавен глава аз няма да бъда заложник на емоциите. А ще работя за възраждането на българо-руските отношения, които други съсипваха в продължение на години и продължават да го правят", заяви Радев. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.