Кадрите от феномена са впечатляващи

Образуваният от ледника Перито Морено свод в Патагония се счупи на две части през нощта в неделя срещу понеделник по време на буря, предаде "Франс прес". Природното явление попречило на туристи да присъстват на забележителния феномен, уточняват от БТА.

Голям айсберг се отчупи от ледника Грей (ВИДЕО)

Хиляди туристи пътували специално до района, където се намира ледникът, за да наблюдават феномена, тъй като отчупването на огромни блокове лед е впечатляващо.

Националният парк "Гласианес" в Патагония, на 2000 км югозападно от Буенос Айрес обаче не приемаше посетители, когато сводът на Перито Морено се счупил.

Монблан се е смалил с 1 сантиметър за две години

"Цепнатината отново е впечатляваща, но този път се е натрупала повече вода, отколкото предишните 4-5 пъти", заяви Лусиано Бернаки, директор на намиращия близо до парка "Гласианес" музей "Гласианум".

Заради топенето на ледник: Ски курорт в Италия затвори (ВИДЕО)

Бернаки поясни, че става въпрос за природен феномен, свързан с въпросния ледник. Особеността му е в това, че увеличава размерите си, за разлика от другите ледници, които губят от площта си. Именно това натрупване предизвиква счупването на свода и откъсването на огромни блокове лед.

Горещините топят ледниците в Алпите (КАДРИ ОТ ДРОН)

Ледника Перито Морено е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. А счупването му обикновено се наблюдава през месец март, тоест, в края на лятото и началото на есента в Южното полукълбо.

Телата на двойка, изчезнала преди 75 години, са намерени в ледник (ВИДЕО)

 За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.