Париж очаква доказателства, преди да реши дали да предприема контрамерки от солидарност със "стратегически си съюзник" Лондон

Френски правителствен говорител заяви, че е твърде рано Париж да решава как да реагира на отравянето във Великобритания на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал. Лондон обвини Русия, че стои зад атаката, предаде Ройтерс.

Лондон прекратява контактите с Москва, гони 23 руски дипломати

Говорителят окачестви нападението като "много сериозен акт" и заяви, че Париж очаква доказателства, преди да реши дали да предприема контрамерки от солидарност със "стратегически си съюзник" Лондон.

Русия нарече "враждебен" и "неприемлив" британския отговор

Той каза това на редовна пресконференция, малко след като британският премиер Тереза Мей обяви, че от Великобритания ще бъдат експулсирани руски дипломати и ще бъдат замразени двустранните контакти с Москва.

ФАКТИ ПО СЛУЧАЯ "СКРИПАЛ":

Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха открити в безпомощно състояние на пейка в град Солсбъри на 4 март.

Скрипал е бивш руски агент, който през 2006 г. е осъден на 13 години затвор за шпионаж в полза на Великобритания. 4 години по-късно е един от четиримата затворници, освободени от Москва в замяна на 10 руски шпиони, задържани от ФБР.

Скрипал се установява в град Солсбъри, Великобритания.

Съпрагата на Скрипал, по-големият му брат и синът му починаха през последните 2 години. Според семейството част от тях са умрели при мистериозни обстоятелства.

Британското разследване сочи, че Скрипал и дъщеря му са отровени с нервнопаралитичното вещество „Новичок”. То е разработено в бившия Съветски съюз през '70-те и '80-те години.

„Новичок” е силно токсично нервнопаралитично вещество. Той е четвърто поколение отровен газ, чиито съставни части са селскостопански химикали. „Новичок” предизвиква забавяне на сърдечния ритъм и ограничаване на въздушните пътища, което води до смърт от задушаване. Една от основните причини да се произвеждат тези вещества е, че техните съставни части не са забранени.

ВСИЧКО ЗА СЛУЧАЯ "СКРИПАЛ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес