Какво изучават децата на мигрантите?

За първи път от откриването му - в най-големия Бежански център у нас в Харманли има училище за децата бежанци. Данните показват, че две трети от непълнолетните обитатели на центровете в страната посещават редовно уроци. Какво учат децата?

В учебната стая на доброволците в лагера в Харманли започва пътят към училището за десетки деца.

„Целта е децата, които са тук от по-дълго време, да ги занимаваме по-сериозно на български език, като целта беше децата, които тръгнаха на училище, да се справят по-добре”, обяснява Ангелина Кънева, доброловец от „Каритас”.

Ще влязат ли близо 7 милиона мигранти в Европа?

Освен основни познания, децата получават и първите си социални умения и формиране на пространствено мислене.

Сайде е на 10 години. Ходила е на училище и в Иран. Казва, че разликата е основно в езика. Тук е със семейството си, а майка й държи много на образованието й.

„Искаме да останем тук. Харесваме тази държава, затова и езикът трябва да се знае”, казва Сайде Самире.

ПРОГОНЕНА ОТ РОДИНАТА СИ: Афганистанка преподава на децата бежанци в Харманли

От 110 деца тук 40 ходят на училище. А от всичките 298 деца в центровете в страната, уроци посещават 201. Работата с децата обаче не свършва с уроците в училище.

В лагера в Харманли вече близо 5 години има английско училище. Негов създател е Джил Класби, която от години се бори за създаването на тази стая.

„Всички научихме много. Английските доброволци, българите, които работят в лагера. Всички научихме много за това как да се справим с паниката от идването на много нови хора в страната и как да намерим начини да им помогнем”, разказва Джил Класби, доброволка.

Сега с Джил работи и дъщеря й, която е тук от 3 години, а работата й в центъра я е срещнала и с бъдещия й съпруг - сириец.

ЕС ще даде още 3 млрд. евро за бежанците в Турция

„Понякога пристигат силно травмирани, особено децата, които са изгубили родители по време на пътуването. Ние им създаваме безопасно пространство, където да се успокоят, да играят, отново да бъдат деца. Това има огромен ефект за преодоляването на травмата”, казва Сейди Класби, доброволка.

За да се следи прогреса на децата се поддържа постоянна връзка с техните учители.

Репортер: Димитър Иванов

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.