От бюджета на съюза ще се осигури 1 млрд., а другите ще се предоставят от държавите членки

ЕС започна подготовката за отпускане на втори транш в размер на 3 млрд. долара на Турция заради бежанците в съответствие с противоречивата според някои среди сделка от 2016 г. за ограничаване на бежанския наплив към Стария континент, съобщава БГНЕС.

Борисов: България на сто процента реши проблема си с мигрантите (ВИДЕО)

"Комисията днес започна мобилизирането на втория транш от три милиард евро от споразумението за бежанци в Турция", заяви служител на Европейската комисия.

Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос каза, че комисията напълно е изпълнила ангажиментите си за първите три милиарда евро по силата на споразумението от преди две години, сключено по време на най-големия приток на мигранти от времето на Втората световна война. „Сега съюзът и неговите страни членки трябва да финансират втория транш“, каза Аврамопулос на пресконференция в Брюксел.

Турция създава лагери за 170 хил. души в Сирия

„Има основание да следваме същото разпределение, както и преди, когато от бюджета на ЕС се осигуриха 1 млрд. евро, а останалите два милиарда се доставят от страните членки“, заяви еврокомисарят.

Според сделката всички нови нередовни мигранти, достигащи гръцките острови от Турция, трябва да бъдат връщани в Турция. В това число влизат както бежанците, бягащи от конфликт и преследване, така и икономическите мигранти.

Ще влязат ли близо 7 милиона мигранти в Европа?

В допълнение към осигуряването на фондове от милиарди за завръщането, ЕС договори и други отстъпки към Турция като осигуряване плановете за разрешаване на безвизово пътуване на турските граждани и активизиране на преговорите за членството на Анкара в общността.

Но изпълнението на тези планове зацикли поради обвиненията на Брюксел, че Анкара извършва мащабни нарушения на човешките права в следствие на проваления опит за военен преврат през юли 2016 г.

Меркел призова за солидарност при приема на мигранти

Правозащитни групи критикуват сделката за възпрепятстване на пристигането на хора, на които по международните закони трябва да се гарантира убежище, доколкото много от тях бягат от разкъсвани от войни държави като Сирия.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. 

 
  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес