Европейските дипломати поискаха Кремъл да отговори на въпросите на Лондон за нападението срещу Скрипал

Европейският съюз излезе с обща позиция за отравянето на бившия руски шпионин. Външните министри от Общността застанаха на страната на Великобритания.  След съвет в Брюксел тази вечер, те призоваха Русия незабавно да отговори на въпросите на Лондон за нападението срещу Скрипал и дъщеря му Юлия. 

Няма предвиден поздравителен разговор между Тръмп и Путин

В съвместно изявление първите дипломати поискаха Москва да разкрие  спешно, пълно и цялостно програмата за произвоство на веществото Новичок пред Организацията за забрана на химическите оръжия. 

НАТО: Русия да разкрие програмата, разработила "Новичок"

"Преценката на Великобритания, че е много вероятно Русия да е отговорна, се приема много сериозно от Европейския съюз. Политическата позиция е ясна - единството на Съюза. Смяташе се, че ще бъдем разделени по въпроса, но всъщност ни отне един час за да се договорим по текста", заяви Могерини.

РУСИЯ СЛЕД ИЗБОРИТЕ: Какви са сценариите пред Кремъл?

"Това, което хората виждат в този случай е класическата руска стратегия - да се скрие иглата на истината в купчина сено от лъжи и заблуждения", каза Борис Джонсън.

ФАКТИ ПО СЛУЧАЯ "СКРИПАЛ":

  • Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха открити в безпомощно състояние на пейка в град Солсбъри на 4 март.
  • Скрипал е бивш руски агент, който през 2006 г. е осъден на 13 години затвор за шпионаж в полза на Великобритания. 4 години по-късно е един от четиримата затворници, освободени от Москва в замяна на 10 руски шпиони, задържани от ФБР.
  • Скрипал се установява в град Солсбъри, Великобритания.
  • Съпругата на Скрипал, по-големият му брат и синът му починаха през последните 2 години. Според семейството част от тях са умрели при мистериозни обстоятелства.
  • Британското разследване сочи, че Скрипал и дъщеря му са отровени с нервнопаралитичното вещество „Новичок”. То е разработено в бившия Съветски съюз през '70-те и '80-те години.
  • „Новичок” е силно токсично нервнопаралитично вещество. Той е четвърто поколение отровен газ, чиито съставни части са селскостопански химикали. „Новичок” предизвиква забавяне на сърдечния ритъм и ограничаване на въздушните пътища, което води до смърт от задушаване. Една от основните причини да се произвеждат тези вещества е, че техните съставни части не са забранени.

ВСИЧКО ЗА СЛУЧАЯ "СКРИПАЛ" ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.