За това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров

2/3 oт пешеходните пътеки не отговарят на изискванията. Това показва проверката на прокуратурата, МВР и Регионалното министерство. Според главния прокурор на места пропуските са фрапиращи. Затова всички пешеходни пътеки ще влязат в регистър.

Близките на убити на пешеходни пътеки търсят справедливост

От близо 14 000 проверени пешеходни пътеки проблеми има при 66%. Основните пропуски са неправилно маркирани - например боядисани в различни цветове, а не каквото е изискването в черно и бяло. Голяма част от пътеките не са поставени на правилно място или липсват знаци, с които да се сигнализират. Тези пропуски може да костват много, понякога дори човешки живот.

Изтече срокът за проверката на "зебрите" в страната

Иван, който е незрящ, става част от черната статистика на Пътна полиция преди пет години. Въпреки че е на пешеходна пътека, това не го спасява. Кола го удря с 50 км/ч. Праща го в болница с опасност да остане завинаги неподвижен.

Съдбата на Иван имат стотици. За да се намалят инцидентите на пешеходни пътеки, държавата се зае да ги оправя.

Защо държавата забранява цветните пешеходни пътеки? (ВИДЕО)

„Никой не е длъжен да е потърпевш от недостига на средства за пътна безопасност или управленска безотговорност. Когато се стигне до съд, вече е късно”, заяви Сотир Цацаров.

Отговорност ще се търси на всяка община или институция.

„Не приемам и не насърчавам споделената отговорност между институциите да размиват конкретната отговорност на всяка институция, включително и на тази, която сега ръководя”, допълни Цацаров.

Най-често пешеходните пътеки или не са маркирани, или ако има маркировка, тя е почти изтрита. Повече от половината места за пресичане тип „зебра” пък са разположени на твърде малко разстояние една от друга. Най-често това правило е нарушено в София. При повдигнатите пешеходни пътеки също има грешки.

Системни нарушения властта видя в няколко области на страната. До края на юни общините ще трябва да оправят пешеходните пътеки. В противен случай ще бъдат глобени с между 2000 и 7000 лева.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.