Може ли да се ускори забавеното правосъдие?

Дела за инциденти със загинал пешеходец на пешеходна пътека се бавят с години. За това сигнализират роднини на жервти. NOVA провери, че 50 души са намерили смъртта си на пешеходна пътека за последните 3 години.

Само за миналата 2017-а година жертвите са били 31. Това е и годината с най-много инциднети - малко над 700 - двойно повече от тези през 2016-а година, когато са били 382. 

"Българският шофьор става все по-недисциплиниран. И продължава да шофира след употреба на алкохол и наркотици", заяви за "Здравей, България" Нели Петрова, майка на момиче, убито на пешеходна пътека.

Припомняме, че 20-годишната Лора беше пометена на "зебра" във Варна от моротист, карал с 90 км/ч. Върховният касационен съд присъди преди дни окончателно 2 години затвор за мъжа. Според върховните съдии, момичето също е виновно за случилото се, тъй като не се е огледало и не е преценило скоростта на моториста.

Какво обаче се случва след това? Защо в продължение на години няма заведено дело или, ако има - защо извършителите получават условна присъда?

Репортери: Искра Урумова, Мария Милкова 

Какви права имат пешеходците на „зебра”? 

Кола блъсна двама души на автобусна спирка в Търговище

Дрогиран шофьор уби жена на тротоар

Кола помете две деца на пешеходна пътека в София

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.